El mateix dia que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, es reunirà amb el president espanyol, Pedro Sánchez, el Tribunal de Comptes ha fet una passa més en la repressió de l'Estat contra l'independentisme fixant en 5,4 milions d'euros la fiança de 40 càrrecs i funcionaris de la Generalitat acusats de malversació comptable per destinar el pressupost per a la promoció exterior al procés independentista.

Aquesta doble cara de l'Estat ha estat constatada per la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que en la compareixença posterior al Consell Executiu ha exigit a la Moncloa que "no miri cap a una altra banda" i "prengui mesures" per acabar amb aquesta "anomalia democràtica". 

 

En aquest sentit, Plaja s'ha fet seves les paraules del ministre de Transports, José Luís Ábalos, qui va dir que la causa en aquest òrgan eren "pedres en el camí" per al diàleg i ha insistit en demanar a l'Executiu del PSOE i Unidas Podemos que actuï. També ha anunciat que aquesta serà una de les qüestions que Aragonès plantejarà a Sánchez en la reunió d'aquesta tarda.

Tribunal de Comptes: "Òrgan polititzat"

Per al Govern, la causa que se segueix al Tribunal de Comptes per la despesa relacionada amb el Diplocat i la quantitat fixada relacionada amb les despeses de l'organització de l'1-O i que afecta expresidents com Artur Mas i Carles Puigdemont i l'exvicepresident Oriol Junqueras és una "onada repressiva" que té per objectiu "arruïnar famílies senceres per crear por en la societat". 

Plaja ha remarcat en nom del Govern que els delictes pels quals s'acusa aquesta quarantena d'alts càrrecs són "inexistents" i que per això "mai van perjudicar l'administració catalana". "És la mateixa administració catalana, que seria la víctima d'aquests diners malversats, la que diu que això no ha passat", ha aclarit en ser preguntada.

"Oposició frontal", però cap pista

Davant aquest atac del Tribunal de Comptes, que el Govern recorda que es tracta d'un "òrgan polititzat" que no és un tribunal, Plaja ha anunciat una "oposició frontal" per part de l'Executiu a aquesta "imposició" milionària de fiances. Tanmateix, no ha aclarit què farà el Govern més enllà de prometre que serà "al costat dels afectats".

En aquest sentit, la portaveu ha apel·lat a la "discreció" i només ha avançat que els serveis jurídics de la Generalitat estan estudiant les possibles accions sense voler entrar a aclarir si l'administració es farà càrrec de les fiances en cas que els afectats no puguin assumir-les.

Reunió Aragonès-Sánchez

A banda de la qüestió del Tribunal de Comptes, Plaja ha alertat que el president no té la intenció que la trobada a la Moncloa sigui només de "cortesia" per fer una foto i ha confirmat que es plantejaran a Sánchez altres temes com la fi de la repressió exigida pel Consell d'Europa, els grans consensos de Catalunya com són l'amnistia i el dret d'autodeterminació i aspectes urgents com els fons europeus i la reconstrucció postpandèmia

Plaja ha insistit que tot i que els hi agradaria que d'avui sortís la data de la primera reunió de la taula de diàleg, és més important establir el contingut de les trobades i la metodologia que se seguirà.

Precisament, entre els acords de Govern d'avui hi ha la designació dels representants de les comissions bilaterals i mixtes entre el Govern i el govern espanyol. Es tracta de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat, presidida per la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; la Comissió Bilateral d’Infraestructures, presidida per vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró; la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat, presidida pel conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró; i la Comissió Mixta de Transferències Estat-Generalitat, presidida per la consellera Vilagrà.

 

Imatge principal: la portaveu del Govern, Patrícia Plaja / Foto: Efe