El Ple del Congrés dels Diputats tramita aquest dijous la reforma del Reglament del Congrés per a permetre l'ús del català, el basc i el gallec una vegada presa en consideració en la sessió del dimarts per 176 a favor, 169 en contra i 2 abstencions. Superat el primer examen parlamentari, la Mesa va obrir el termini per presentar esmenes, que ha finalitzat a les 18 hores d'aquest dimecres. El Grup VOX ha registrat una esmena a la totalitat de text alternatiu i els Grups Popular i PNB han presentat esmenes a l'articulat. El debat començarà a les 9 hores amb la defensa de les esmenes. Així, els grups intervindran, de menor a major, per un temps de 12 minuts. Els torns en contra seran també de 12 minuts. Els grups que no hagin intervingut podran fixar la seva posició per un temps de 7 minuts. A continuació, es votarà, en primer lloc, l'esmena a la totalitat i, tot seguit, les esmenes a l'articulat. Finalment, la proposició de reforma del Reglament se sotmetrà a una votació final en la qual necessitarà la majoria absoluta dels vots per ser aprovada.
- El PP presenta una esmena a la totalitat a l'ús del català al Congrés per "anticonstitucional"
- Vox maniobra per tombar la universalització del català i imposar el castellà al Congrés
- El català, l’euskera i el gallec s’estrenen al Congrés en un debat agre
🔴 Aquí pots seguir en directe el debat amb traducció al castellà
Fins aquí la cobertura en directe d'ElNacional.cat sobre la reforma del reglament que permet emprar-hi amb plena normalitat el català, l’aranès, el basc i el gallec al Congrés dels Diputats.
Prèviament, la cambra ha rebutjat l'esmena a la totalitat que havia registrat Vox i també les tres esmenes parcials que havia presentat el PP. Durant el debat PP i Vox han criticat el que consideren un "espectacle il·legal" i una "cessió a l'independentisme", mentre que la resta de formacions han defensat el que consideren un pas històric per normalitzar la realitat d'un estat "plural i plurilingüe".
El Congrés dels Diputats ha aprovat la reforma del reglament que permet emprar-hi amb plena normalitat el català, l’aranès, el basc i el gallec. Els 180 vots a favor del PSOE, Sumar, Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, Bildu, PNB, BNG i Coalición Canaria s’han imposat als 170 vots en contra de PP, Vox i UPN.
S'acaba la sessió al Congrés dels Diputats.
🔴 La reforma del reglament per permetre l'ús del català, el gallec i el basc al Congrés, queda aprovada amb 180 vots a favor.
Es reprèn la sessió per votar la reforma del reglament per permetre l'ús del català, el gallec i el basc al Congrés.
El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha arribat al Congrés dels Diputats directament des de Nova York per votar l'aprovació definitiva de l'ús de les llengües cooficials a tota l'activitat parlamentària. Sánchez ha arribat a la Cambra Baixa minuts després que el ple hagi rebutjat les dues esmenes a la totalitat presentades pel PP i Vox.
La portaveu de Vox al Congrés, Pepa Millán, ha acusat aquest dijous Pedro Sánchez en el debat sobre l'ús de la llengües oficials de pervertir les institucions de l'Estat i repetir des de la Moncloa el cop que es va donar a la Generalitat el 2017.
El diputat del PSC Marc Lamuà ha assegurat aquest dijous que el PP és "capaç de tot per aconseguir governar" i els ha preguntat si potser ells "trencaven Espanya quan cridaven a ETA moviment basc d'alliberament" o "quan indultaven a corruptes", o és que "si és el PP, tot val i quan és un progressista res no és bo".
El diputat del PP, Borja Sémper, ha demanat al PSOE que parli d'amnistia "sense floritures" i vagi "de cara" en comptes d'"intentar convèncer que es vol fer una cosa quan es fa la contrària". Sémper ha defensat l'esmena a la totalitat del PP contra la reforma del Reglament del Congrés per a l'ús de les llengües cooficials a la Cambra, en un discurs en el qual ha acusat Sánchez de posar "Espanya a la venda" i de deixar sol el PP en la idea abans compartida entre ambdós sobre que "Espanya no estava en venda.
El diputat del PP, Borja Sémper, ha evitat fer servir aquest dijous l'eusquera al Congrés després que la seva intervenció dimarts amb fragments a aquesta llengua provoqués crítiques tant al si de la seva formació com entre els seus adversaris.
La proposició de reforma preveu un termini de sis mesos per establir tots els mecanismes necessaris per implantar l'ús del català, de l'eusquera i del gallec, no només en les intervencions del ple sinó també en els escrits i en les comissions.
La sessió se suspèn fins les 11:45h, moment en que es votarà la reforma del reglament per permtre l'ús del català, el gallec i el basc al Congrés.
Les tres esmenes presentades pel PP tampoc queden aprovades.
Pel que fa a l'esmena presentada pel PNB, sí que s'aprova.
Primerament es vota l'esmena a la totalitat presentada per Vox, que no queda aprovada.
En tres minuts es votaran les esmenes. Aquest dijous, per primera vegada, s'ha sentit l'aranès al Congrés, de la mà de Montserrat Bassa, diputada d'ERC.
Intervé Àgueda Micó i Micó, de Sumar, que parla en català. La diputada valenciana carrega contra el PP i Vox i els acusa de posar "pals a les rodes de qualsevol avenç democràtic que es debati".
"Avui aconseguim un dret que se'ns ha negat durant segles, des de Felip V fins avui, les nostres llengües han estat més temps prohibides que legals. Avui per fi acaba la imposició i es reconeixen els drets de les nostres llengües i l'existència dels nostres pobles", conclou la diputada d'ERC.
"El català només avança quan les lleis depenen només dels vots dels catalans", recorda la diputada d'ERC que recorda que la seva formació demana el reconeixement del català a Europa des de 2004.
Torn per ERC, Montserrat Bassa, que també intervé en català. La diputada recorda que si avui parlem la llengua catalana i "encara és viva és gràcies a tota la gent que ha transmès el català en la clandestinitat". Tanmateix, defensa que li agradaria viure en una Catalunya independent "seria l'única garantia per a la normalització de la nostra llengua".
Pilar Calvo defensa que els que haurien de "sentir vergonya són els que ens van robar el català durant dècades". "Només la independència garanteix la supervivència de la nostra llengua i la nostra nació", ha apuntat.
Intervé, pel grup parlamentari de Junts per Catalunya, Pilar Calvo Gómez, que intervé en català. La diputada independentista recorda que l'última vegada que va parlar català al Congrés no se li va permetre i recorda que li ho va prohibir Meritxell Batet, que és catalanoparlant.
"A Navarra, avui en dia, hi ha persones de primera i segona en funció de la llengua que parlen", denuncia la diputada que explica que a Navarra s'implementen polítiques contra l'euskera.
Torn per a Bel Pozueta, d'EH Bildu, que intervé en euskera i explica que va aprendre l'idioma quan era petita: "No ha estat un camí fàcil, però l'euskera em va obrir les portes a un món nou i a noves formes de comprendre", explica la diputada basca.
El diputat gallec del BNG denuncia que "al poble gallec se li ha volgut retirar la paraula en el seu propi idioma, però no renunciarem mai al que som", subratlla. Néstor Rego
Arriba el torn de paraula de Néstor Rego, del BNG, que intervé en gallec. Rego carrega contra el PP "pel simple fet d'enfadar-se amb un diputat seu per pronunciar unes frases en euskera".
El diputat socialista Marc Lamuà té 5 minuts per replicar el PP. Lamuà combina el català i el castellà en les seves intervencions.
"Al llarg de la història al PP i al PSOE ens han diferenciat moltes coses, però el més normal i natural és poder discutir amb transparència entre els que pensem diferent. Ara bé, sempre hem coincidit en la idea de que Espanya no està a la venda, nosaltres ho seguim pensant però el PSOE, avui, posa Espanya a la venda", conclou Sémper.
Borja Sémper torna a tenir la paraula i demana sinceritat als socialistes: "Per què l'amnistia als que van cometre delictes fa pocs mesos era impossible i ara és necessària?".
Vox demana torn de rèplica i pren la paraula Pepa Millán, que es refereix als socialistes i els diu que són "ridículs".
"La pluralitat lingüística no divideix, al contrari, enriqueix", subratlla el diputat socialista per demanar el vot. "Avui fem un gran pas, tornem a convertir les llengües en espai de trobada i ponts d'unió", conclou Lamuà que torna a parlar en català.
El diputat del PSC acusa el PP de "creure que el poder els hi pertany per dret, per herència i per cuna" i els acusa de "no poder suportar un govern progressista". "Si el PP es reuneix amb Junts és normal, però si ho fa el PSOE es trenca Espanya, sou capaços de tot per aconseguir governar", insisteix.
Lamuà canvia i parla en castellà per recordar com l'extrema dreta es va "escandalitzar" en veure que un dels seus diputats, Borja Sémper, parlava basc al Congrés.
Lamuà demana respecte a totes les llengües i ho considera "la principal fortalesa de la nostra unió". "Només des del respecte aconseguirem un futur on totes hi tinguem cabuda", insisteix el diputat socialista que insisteix en que el seu partit a treballat més pel català que qualsevol altra formació.
Torn per a Marc Lamuà Estañol, del PSC, que demana torn de rèplica. El diputat socialista fa la seva intervenció en català i, irònicament, es dirigeix als diputats de Vox per dir-los: "Parlaré una bona estona en català, si voleu podeu anar sortint de l'hemicicle".
"Hi ha una majoria d'espanyols que creuen en la convivència, l'acord i l'enteniment. Hi ha una majoria d'espanyols que veu la nostra riquesa cultural com un benefici", celebra Sémper abans d'acabar la seva intervenció.
"La cambra representa la sobirania nacional. L'objectiu de l'independentisme és negar l'existència de la llengua comú", insisteix Borja Sémper.
"L'objectiu d'aquesta reforma, i de l'independentisme en general, no és defensar la llengua pròpia sinó atacar la llengua comú", apunta Sémper. "Tenim una llengua comuna parlada per més de 400 milions de persones al món, i tenim altres llengües que tenen el suport que necessiten", afegeix Sémper.
Sémper assegura que al Congrés ja es feien intervencions "com cites de llibres o frases curtes" en altres idiomes i "no hi havia cap problema". D'aquesta manera, el dirigent del PP justifica que, a parer seu, la llei és innecessària.
Torn per Borja Sémper, del PP, que en el darrer ple va ser criticat per parlar, en alguna ocasió, en euskera. Sémper comença el seu discurs dient 'buenos días' i 'egunon'. El diputat del PP carrega contra Pedro Sánchez per "relacionar-se amb Waterloo".
"Sou els que vau assenyalar els fills de Guàrdia Civils i la infermera del Vall d'Hebron", diu la diputada de Vox als socialistes.
"Sou els enemics de la diversitat i la convivència", indica la diputada d'extrema dreta referint-se al PSOE. A més, Rodríguez de Millán critica que a Catalunya no es pugui "educar els nens en castellà" i considera que el PP "té part de culpa".
Rodríguez de Millán creu que Pedro Sánchez deixa que "els separatistes li marquen l'agenda" i apunta que aquesta "no serà l'última concessió als separatistes". La diputada de Vox es refereix a les negociacions per la llei d'amnistia.
Pren la paraula Pepa Rodríguez de Millán, diputada de Vox, que comença la seva intervenció carregant contra el PSOE a qui acusa de voler "el poder a qualsevol preu" i d'atacar "la llengua de tots els espanyols".
L'esmena introdueix una disposició addicional segona que demana que, en el termini més breu possible, la Mesa prengui "els acords necessaris perquè les iniciatives legislatives, una vegada aprovades definitivament per la Cambra, siguin publicades a la corresponent publicació oficial del Congrés dels Diputats, amb caràcter de versió autèntica, a les llengües que tinguin caràcter oficial en alguna comunitat autònoma, d'acord amb la Constitució i el corresponent Estatut d'Autonomia".
El PNB ha presentat una esmena parcial a la proposició que reforma el Reglament per implantar l'ús de les llengües cooficials en el Congrés a fi que les traduccions que es facin del català, basc i gallec tinguin la mateixa validesa jurídica que el castellà.
Joseba Andoni Agirretxea Urresti, del PNB, pren la paraula per defensar l'esmena que ha presentat el seu partit; considera que "la pot millorar i enfortir".
La presidenta de la Mesa, Francina Armengol, diu bon dia en català, castellà, basc i gallec i inaugura la sessió.
🔴 Arrenca el ple del Congrés per aprovar definitivament el nou Reglament per a l'ús del català, el basc i el gallec.
Després d'haver rebut l'aval de 176 diputats, la reforma del Reglament del Congrés per utilitzar el català, l'eusquera i el gallec a tota la Cambra arriba al seu tràmit final malgrat les crítiques de PP, Vox i UPN.
En la primera part de la sessió, el PP i Vox presentaran i explicaran les esmenes que han presentat aquest dimecres. Després, se sotmetran a votació i finalment la proposta de canvi de reglament del Congrés per permetre l'ús del català, el basc i el gallec se sotmetrà a una votació final que requereix majoria absoluta per ser superada.
El portaveu del PP i vicesecretari de Cultura i Societat Oberta del partit, Borja Sémper, pujarà de nou aquest dijous a la tribuna d'oradors del Congrés per defensar l'esmena de totalitat amb text alternatiu registrada pel Grup Popular a la proposició de reforma del Reglament del Congrés que permet l'ús de les llengües cooficials.
Bon dia, aquest dijous al matí seguirem en directe des d'ElNacional.cat la sessió del Congrés dels Diputats on s'ha d'aprovar definitivament el canvi de reglament que ha de permetre l'ús del català, el basc i el gallec. Aquest dimarts ja es va celebrar una sessió on es va presentar la proposta i es va estrenar el sistema de traducció al Congrés.