Vox fa servir tots els canals per evitar que el Congrés aprovi aquest dijous la reforma del reglament que oficialitzarà l’equiparació del català, el basc i el gallec al castellà. La formació d’ultradreta ha registrat una esmena a la totalitat amb un text alternatiu amb el qual volen barrar el pas a l’ús il·limitat de les llengües cooficials i la seva idea és que al text s’hi imposi el “deure” de parlar en castellà. La majoria que va permetre l’inici de la tramitació —amb el PSOE, Sumar, Junts, ERC, Bildu, PNB i BNG— farà inútil els esforços de Santiago Abascal.

El grup parlamentari de Vox vol blindar el castellà com a única llengua d’ús al Congrés i, en els arguments que posen a sobre de la taula en el document, destaquen que el govern de Pedro Sánchez “ha atacat un cop i un altre l’estat de dret, la convivència pacífica entre espanyols i la indissoluble unitat d’Espanya, vulnerant impunement i constant la Constitució”, en referència als indults, la reforma del Codi Penal i l’apropament de presos d’ETA. En aquest sentit, Vox veu la reforma del reglament com una "imposició dels separatistes” i una “despesa innecessària” per part del pressupost de la cambra baixa que es destina a mitjans personals i materials, xifrat en 96 milions d’euros. A la vegada, ho interpreten com un “exercici d’oportunisme polític” per part del PSOE, a qui recorden que en l’anterior legislatura “es va oposar” l’ús de llengües cooficials votant en contra de diferents iniciatives com la que s’està tramitant.

“El que busca el PSOE no és la promoció de la pluralitat lingüística a Espanya ni res que tingui a veure amb el bé comú, sinó mantenir-se al poder mitjançant concessions als partits separatistes”, resa el text. La proposta dels d’Abascal és modificar el reglament perquè s’hi inclogui com “un deure de tots els diputats utilitzar el castellà en el desenvolupament de la seva activitat parlamentària”. De la mateixa manera, els ultres es queixen que els grups proposants hagin impulsat la iniciativa per la via ràpida i han elevat un escrit a la Mesa en el qual reclamen saber amb concreció el cost total que implicarà el desplegament de la reforma del reglament del Congrés.

El PP rumia si recórrer la reforma

Fins al moment el Partit Popular amaga les cartes i es resisteix a explicar quins passos seguirà a partir d’ara. El portaveu del PP, el basc Borja Sémper, ha assegurat aquest dimecres en una entrevista a Onda Cero que el seu grup “analitzarà totes les possibilitats” per recórrer la iniciativa, que consideren un “despropòsit”. Els conservadors no veuen gens clar que Francina Armengol permetés aquest dimarts fer servir llengües cooficials quan la reforma encara no estava aprovada pel ple.