El Partit Popular ha presentat aquest dimecres a la tarda una esmena a la totalitat a la proposició de llei que s'ha d'aprovar al Congrés i que permet l'ús del català, el basc i el gallec a la cambra. Des del PP ja havien anunciat aquest matí que presentarien l'esmena, i ara argumenten que aquesta iniciativa vulnera l'article 3 de la Constitució espanyola que estableix com a única llengua oficial de tot el territori de l'estat espanyol el castellà. "La Constitució espanyola no ha ideat un sistema de cooficialitat de totes les llengües en tot el territori espanyol. Al contrari, ha configurat un model d'oficialitat única del castellà en tot el territori i de cooficialitat del castellà i la corresponent llengua cooficial en el territori de la respectiva comunitat autònoma", afirmen els populars en l'exposició de motius de la seva esmena.

El PP denuncia en la seva iniciativa que la reforma no neix "de la vocació d'acords que han de presidir qualsevol modificació del Reglament del Congrés dels Diputats, sinó dels acords adoptats per un grup polític amb grups minoritaris, amb l'únic objectiu de recaptar els suports necessaris per obtenir la presidència del Congrés, i per a una eventual investidura de Sánchez". Per això, proposen mantenir el text del Reglament tal com estava abans de la modificació. L’esmena del PP, que defensarà el criticat Borja Sémper, es debatrà aquest dijous al ple i, previsiblement, quedarà tombada per les formacions que han impulsat el canvi de paradigma.

Així doncs, "l'atribució a llengües espanyoles diferents del castellà d'aquests trets propis d'oficialitat no és conforme amb l'article 3.1 de la Constitució, que consagra el castellà com a llengua oficial de l'Estat, ni amb l'article 3.2 que circumscriu l'oficialitat de la resta de llengües espanyoles al territori de la respectiva comunitat autònoma". D'aquesta manera, la proposició de reforma del Reglament "depassa l'àmbit territorial de l'oficialitat" i "desplaça i desactiva l'oficialitat del castellà com a llengua oficial de l'Estat". La iniciativa, per tant, afegeixen, no satisfà l'oficialitat del castellà "amb la traducció d'una intervenció o document al castellà". En opinió dels populars, això només s'aconsegueix "amb la utilització del castellà com a única llengua oficial de la institució", en tant que el Congrés és una institució "de l'Estat" i, per tant, "té com a única llengua oficial la de l'Estat, és a dir, el castellà".

Vox també ha presentat una esmena

La formació d’ultradreta ha registrat una esmena a la totalitat amb un text alternatiu amb el qual volen barrar el pas a l’ús il·limitat de les llengües cooficials i la seva idea és que al text s’hi imposi el “deure” de parlar en castellà. La majoria que va permetre l’inici de la tramitació —amb el PSOE, Sumar, Junts, ERC, Bildu, PNB i BNG— farà inútil els esforços de Santiago Abascal. El grup parlamentari de Vox vol blindar el castellà com a única llengua d’ús al Congrés i, en els arguments que posen a sobre de la taula en el document, destaquen que el govern de Pedro Sánchez “ha atacat un cop i un altre l’estat de dret, la convivència pacífica entre espanyols i la indissoluble unitat d’Espanya, vulnerant impunement i constant la Constitució”, en referència als indults, la reforma del Codi Penal i l’apropament de presos d’ETA.