La Fiscalia d'Odi de Barcelona investiga "l'assetjament discriminatori" que va patir Begoña Suárez, la infermera catalanòfoba de l'Hospital Vall d'Hebron, que va criticar a través d'un vídeo de TikTok que es demani el C1 per aconseguir una plaça d'infermera a Catalunya, segons avança aquest dijous El Mundo. La Fiscalia va obrir la investigació el passat 21 d'abril arran d'una denúncia presentada per l'entitat Impulso Ciudadano on recollien els insults i els atacs que va rebre la jove a través de les xarxes socials després de fer-se públic el vídeo. L'entitat assegura que en aquests comentaris "incidien en l'origen andalús i en la seva condició de castellanoparlant que desconeix l'idioma català". En aquest sentit, apunten que es tracta d'un assetjament en el qual l'origen andalús de la infermera "la seva condició de no catalana d'origen i de castellanoparlant és rellevant". 

Missatges d'odi a les xarxes socials

La denúncia presentada per Impulso Ciudadano apunta que "els assetjadors de Suárez" van demanar no només el seu comiat de l'hospital, sinó "que se l'expulsi de Catalunya". Precisament, per aquests atacs l'entitat considera que els fets es poden emmarcar en les conductes perseguides per la Llei catalana d'igualtat de tracte i no discriminació, que té la intenció d'"erradicar qualsevol actuació o comportament que pugui atemptar contra la dignitat de les persones i contra el lliure desenvolupament i la lliure expressió, sense cap mena de discriminació de la mateixa personalitat i de les capacitats personals". 

 

A més, la denuncia també acusa el conseller de Salut, Manel Balcells, d'utilitzar el seu compte de Twitter per "criticar el contingut de les declaracions fetes per Begoña Suárez i advertir que se li obriria un expedient" i com "l'assenyalament va conduir a la proliferació de missatges d'odi en les xarxes socials", alguns dels quals estan recollits en l'escrit presentat davant el Ministeri Públic. Entre els tuits recollits per l'organització es troba un que demana "l'acomiadament immediat del treball i desitjar-li el major dels mals en la seva vida", així com d'altres que convidaven la infermera catalanòfoba "a tornar a Cadis i gaudir de l'atur que allà t'ofereixen", també va rebre insults de diferent tipus. 

Alguns dels fets denunciats per Impulso Ciudadano que ara seran investigats per la Fiscalia situen "la utilització del poder públic amb la finalitat de limitar la llibertat d'expressió dels ciutadans; en aquest cas dels treballadors públics". A més, també considera que "l'assetjament intimidatori contra el dissident" s'ha utilitzat "com a mecanisme dissuasiu per part del poder públic". Així doncs, defensen que es fa palès la "gravetat dels esdeveniments que l'assetjament referit hagi estat orquestrat des de la mateixa Administració Pública", consideren que va posar en marxa un mecanisme de "persecució en les xarxes socials contra una empleada pública".