Tal com ha fet Vox, el Partit Popular també presentarà una esmena a la totalitat contra la reforma del reglament que oficialitzarà l’ús normalitzat del català, el basc i el gallec al Congrés dels Diputats a partir d’aquest dijous. Segons han confirmat fonts parlamentàries, els populars registraran el text al llarg d’aquest dimecres a la tarda abans que venci el termini per fer-ho i han avançat que esmenaran la proposta presentant un document alternatiu amb l’objectiu que no es modifiqui el reglament. L’esmena del PP, que defensarà el criticat Borja Sémper, es debatrà aquest dijous al ple i, previsiblement, quedarà tombada per les formacions que han impulsat el canvi de paradigma.

El PP sosté que qualsevol canvi del reglament s’ha de fer per consens en el marc de la comissió sobre la normativa que regula la cambra, i no a través d’una reforma per la via ràpida i en lectura única, cosa que permetrà que el text, si res no canvia, s’aprovi en 48 hores. Per defensar l’esmena pujarà a la tribuna, segons explica Europa Press, Borja Sémper, a qui els seus companys de partit han recriminat que fes servir el basc en la primera sessió de la tramitació de la reforma. A les files del PP, alguns diputats han lamentat en privat que es passés a l’euskera en tres ocasions quan, minuts abans, la portaveu parlamentària, Cuca Gamarra, havia sol·licitat a la presidenta del Congrés, Francina Armengol, que es fes el debat en castellà, “conforme al reglament”.

Davant del sidral que s’ha organitzat, el mateix Sémper ha justificat per què es va inclinar pel basc en la seva intervenció parlamentària. En una entrevista a Onda Cero, ha assegurat que va ser una “bona idea” per demostrar que les llengües cooficials “són patrimoni de tots els espanyols”. “No som una secta”, ha dit Sémper per defensar la pluralitat d’opinions al PP, en referència al disgust que es van endur alguns dels seus companys de bancada. En la mateixa línia, el coordinador general del PP, Elias Bendodo, ha destacat que “la riquesa” del partit és que “cadascú pot pensar i opinar el que consideri oportú”. La línia argumental del PP és que Sémper va fer servir una fórmula que ja es podia aplicar anteriorment: fer una cita breu en qualsevol de les llengües cooficials amb el compromís d’autotraduir-la al moment.

Vox vol imposar el castellà

Per la seva banda, Vox, que va abandonar el ple en sentir parlar gallec, també ha registrat una esmena a la totalitat amb text alternatiu en la qual defensaran que es reformi el reglament per obligar els diputats a fer servir el castellà en totes les seves activitats parlamentàries. A més, han elevat un escrit a la Mesa en el qual exigeixen saber quant costarà al pressupost de la cambra la universalització del català, el basc i el gallec.