Antonio Tajani ha entonat el mea culpa. El president del Parlament Europeu s'ha disculpat per les polèmiques declaracions fetes en una entrevista en què afirma que Mussolini "va fer coses positives". "Com a antifeixista convençut demano perdó a tots aquells que s'han pogut ofendre pel que vaig dir, que en cap cas pretén justificar o minimitzar un règim totalitari i antidemocràtic", assegura en un comunicat.

Tajani ha fet públiques les seves disculpes després de les nombroses peticions de rectificació en alguns casos també de dimissió― de grups parlamentaris com els Verds, els socialistes i l'Esquerra Unitària.

El president del Parlament Europeu lamenta "profundament" que "alguns puguin sentir que triaria ser indulgent respecte el feixisme". "Sempre he destacat que Mussolini i el feixisme van ser el capítol més fosc de la història del segle passat, sense cap distinció", afirma.

Conclou la seva nota de disculpa afirmant que "Europa es va construir sobre la derrota del feixisme i és el baluard més fort contra qualsevol forma de totalitarisme".

La polèmica

Tajani va defensar dimecres que el dictador Benito Mussolini "abans de declarar la guerra seguint Hitler i d'aplicar lleis racistes" va fer "coses positives" com "construir infraestructures" o "reclamar" territoris per a Itàlia. En una entrevista al mitjà italià Radio 24, Tajani va assegurar que "no ha sigut mai un feixista", però que "sent honest, Mussolini va construir carreteres, ponts, edificis, centres esportius i va reclamar moltes parts" d'Itàlia. "Des del punt de vista dels fets concrets, no es pot dir que no aconseguís res", va dir.