El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, ha defensat aquest dimecres que el dictador italià Benito Mussolini "va fer coses positives". Ho ha dit en una entrevista a la cadena Radio24, on ha assegurat que "fins que va declarar la guerra a tot el món seguint Hitler, fins que es va convertir en un impulsor de les lleis racials, a més de la dramàtica història de Matteotti [dirigent socialista assassinat el 1924 per feixistes], va fer coses positives per construir infraestructures al nostre país".

"Des del punt de vista de fets concrets que va dur a terme, no es pot dir que no hagi aconseguit res", ha afegit. "Llavors no pots compartir el seu mètode. No sóc feixista, mai he estat feixista i no comparteixo el seu pensament polític. Però si hem de ser sincers, ha fet carreteres, ponts, edificis, instal·lacions esportives, ha recuperat moltes parts de la nostra Itàlia".

"Certament, sí, no va ser un campió de la democràcia", ha comentat, però segons Tajani "quan es fa un judici històric s'ha de ser objectiu" tot i no compartir "les lleis racials boges" ni la la declaració de guerra que ha titllat de "suïcidi". "En general, no considero la seva acció governamental positiva, però algunes coses s'han fet. Les coses equivocades són molt greus: Matteotti, lleis racials, guerra. Són coses inacceptables", ha conclòs.

Més tard, Tajani ha fet un tuit assegurant que les seves declaracions sobre el feixisme s'han "manipulat" i ha tornat a condemnar mesures de Mussolini com les lleis racials. De les que havia considerat "positives", però, no n'ha dit res més.