La Fiscalia Anticorrupció adverteix al jutge que investiga l'empresària i examiga del rei emèrit Corinna Larsen a la peça Carol de la macrocausa Tándem que pot continuar indagant sobre un possible encàrrec que aquesta va realitzar al comissari jubilat a presó José Manuel Villarejo, si bé s'ha d'abstenir, per falta de competència, de qualsevol assumpte que pugui afectar Joan Carles I, fugit als Emirats Àrabs Units.

Així ho assenyala l'informe que ja té sobre la taula el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6, Manuel García-Castellón, al qual ha tingut accés Europa Press, que conclou que no existeix connexitat entre l'encàrrec -relatiu a una assistent de l'empresària que estaria filtrant dades sobre la seva vida als serveis secrets espanyols- i els fets que van acabar amb l'arxivament inicial de la peça el setembre de 2018.

Quan es van iniciar les investigacions, Carol versava sobre els presumptes encàrrecs que Corinna hauria fet a Villarejo, revelats per les converses que va mantenir aquest amb l'empresària alemanya i que gravava. En una d'elles, ocorreguda a Londres el 2015 i en la que també era present l'expresident de Telefónica, Juan Villalonga, Corinna relatava els presumptes negocis opacs del rei Joan Carles en els quals, segons afirmava, va ser utilitzada com a testaferro.

Suborn internacional, amb querella

L'informe firmat ara pels fiscals del cas, Ignacio Stampa i Miguel Serrano, agrega que l'Audiència Nacional només seria competent per al coneixement d'un presumpte delicte de suborn internacional (relacionat amb el paper de Larsen com a testaferro) prèvia interposició de querella per aquests fets, la qual cosa no es dona en aquest cas.

D'altra banda, el jutge García-Castellón "manca de competència per a la instrucció de les accions penals dirigides contra el Rei que hagués abdicat", ja que l'esmentat assumpte li correspondria al Tribunal Suprem per la condició d'aforat de l'exmonarca.

Així, la Fiscalia apunta en el seu escrit els assumptes que han de seguir fora de la investigació de García-Castellón: la compra d'un terreny a Marràqueix (Marroc) i el pagament d'unes comissions i a comptes bancaris dels quals el rei emèrit seria titular real a Suïssa, bé sota noms presumptes, bé sota titularitat formal d'Álvaro de Orleans.

Per als fiscals, les potencials contingències tributàries que indiciàriament revelen les converses "sí que és possible que mereixin l'atenció de les autoritats tributàries i, en el seu cas, poguessin derivar en el futur en les corresponents denúncies per delicte fiscal".

S'hi suma el tema del pagament de comissions per empreses espanyoles per l'AVE a la Meca, "en la mesura que les referències eren més concretes, amb identificació del contracte, de persones i d'imports de les possibles comissions," raó per la qual Anticorrupció va començar a investigar inicialment els fets.

Debilitat inicial d'indicis contra el Rei

No obstant això, la intervenció de Joan Carles I en tots ells eren "extraordinàriament febles", ja que es tractava de la referència que feia una persona que no apareixia directa ni indirectament implicada en els pagaments i no manifestava raó del seu coneixement; a això calia sumar la inviolabilitat que se li reconeixia llavors a l'avui emèrit com a cap de l'Estat.

Els possibles delictes, que en tot cas podrien ser qualificats de corrupció en les transaccions comercials internacionals, exigeixen la interposició de querella per part de la Fiscalia per poder ser investigats a Espanya. En la valoració d'aquest assumpte es troba ara la Fiscalia del Tribunal Suprem.

Carol -pel nom que utilitzava Villarejo per referir-se l'empresària alemanya-- va ser arxivada provisionalment el 7 de setembre de 2018 per l'anterior instructor de la macrocausa, Diego de Egea, qui no veia indicis per continuar investigant ni el comissari jubilat ni el seu soci i assegurava que no hi havia "dades" ni "documentacions" que provin les afirmacions que va fer l'empresària alemanya sobre el Rei emèrit sobre presumpte cobrament de comissions.

Dubtes sobre la connexitat

A la interlocutòria del juliol passat, García Castellón explicava que després del sobreseïment provisional, el jutjat ha rebut diversos oficis policials en els quals s'ha analitzat el material intervingut als domicilis dels investigats en aquesta peça i la sol·licitud de cooperació judicial remesa per la Fiscalia suïssa en relació amb aquests fets, pels quals el Ministeri Públic d'aquell país interessava la col·laboració de l'Audiència Nacional per la connexió entre ambdues investigacions.

La Fiscalia li respon que només és competent per analitzar un dels encàrrecs, referit a l'assistent de Larsen.

García Castellón ha citat l'empresària alemanya el proper dia 28 en l'ambaixada espanyola a Londres -encara està pendent saber si es traslladarà al Regne Unit o optarà per la videoconferència- i en l'esmentada compareixença s'hauria de centrar, a criteri de la Fiscalia, a comprovar l'encàrrec sobre el seu confident.

En relació amb aquest encàrrec el magistrat ha imputat també el qui va ser soci de Villarejo al Grup Cenyt, Rafael Redondo, i l'expresident de Telefónica Juan Villalonga. A ambdós, juntament amb Villarejo, els ha citat després de l'interrogatori a Larsen.