La Fiscalia del Tribunal Suprem renunciarà a interposar una querella criminal contra Joan Carles I pels presumptes delictes de blanqueig i infracció tributària entre d'altres, malgrat considerar que hi ha indicis que el rei emèrit els va cometre mentre ostentava el càrrec de Cap de l'Estat. El motiu d'aquesta exoneració és, segons avança El Confidencial, que la Fiscalia considera que la seva inviolabilitat la impedeix continuar amb la investigació.

Segons l'esmentat mitjà, el fiscal de la Sala Segona del Tribunal Suprem, Juan Ignacio Campos, ja ha acabat les investigacions prejudicials sobre els suposats delictes de Joan Carles i la conclusió és, ni més ni menys, que l'emèrit va gaudir d'inviolabilitat fins a la data de la seva abdicació, el 19 de juny de 2014, gràcies a la protecció que li brinda la Constitució Espanyola al seu article 56.3.

La qüestió és que la mateixa Fiscalia sospita que Joan Carles va poder mantenir comportaments delictius durant el seu mandat, però no ha trobat indicis que pogués seguir amb ells després de la seva abdicació.

Hi haurà relat detallat dels indicis delictius

En aquesta situació, la Fiscalia dona per bo el blindatge de la figura del Cap d'Estat, tot i que indica que malgrat això oferirà un relat detallat de la investigació preliminar sobre Juan Carlos a partir de les revelacions donades a conèixer en el seu moment per l'excomissari Villarejo.

S'assenyala que el relat podria incorporar molts episodis que justificarien la incoació d'una causa penal contra el pare de l'actual rei i demostraria que Joan Carles hauria de ser jutjat i, arribat el cas, condemnat, si no fos pel privilegi de la inviolabilitat

Ara bé, la postura de la Fiscalia concorda amb la dels lletrats del Congrés dels Diputats, que al juny van defensar les prerrogatives de la inviolabilitat amb caràcter "absolut" i "permanent", interpretació en la qual es va basar el PSOE per impedir una comissió d'investigació sobre els tripijocs de Joan Carles. A més, la possibilitat que finalment s'arxivi tota la qüestió obriria de bat a bat la possibilitat que l'emèrit tornés de l'exili provocat, precisament, per aquestes mateixes investigacions. Joan Carles roman a Abu Dhabi a l'espera d'esdeveniments.