Poques hores després que The New Yorker publiqués tota la informació referida a l'escàndol del CatalanGate, Òmnium ja penjava un vídeo a les xarxes per denunciar l'espionatge. El seu president, Xavier Antich, explica que l'entitat sabia de l'espionatge de Pegasus i de l'abast de la investigació de CitizenLab abans que es publiqués, però que no en coneixien els detalls fins que es va fer pública la informació el passat dilluns. "No sabíem el resultat de l'anàlisi fins que s'ha fet públic, no sabíem que era un atac directe a la nostra entitat. Espiaven el vicepresident d'Òmnium, la persona responsable de les relacions internacionals. Ja no només es tracta de persones concretes, va més enllà", ha denunciat aquest matí Antich en una entrevista a TV3. Concretament, el president de l'entitat parla de sis membres afectats per l'espionatge, que va tenir lloc "en uns moments molts concrets i delicats". Antich ha detallat tres d'aquests atacs, un dels quals va tenir lloc just una setmana abans que la Guàrdia Civil entrés a la seu d'Òmnium i retingués els treballadors durant 12 hores, un altre abans que comencés el judici del procés i un darrer quan el Grup de Detencions Arbitràries de l'ONU publicava l'informe en què demanava alliberar els presos polítics.  

Per això, el president de l'entitat ha demanat obrir la mirada més enllà de tota la informació personal que hagin pogut arreplegar, com fotografies o converses: "El problema no és només que s'accedeixi a les fotografies familiars, s'ha d'entendre que són 65 persones que parlen a través del mòbil amb organitzacions en defensa dels drets humans, sindicats, partits polítics... L'accés a les 65 persones provoca un efecte multiplicador, s'ha espiat un miler de persones i en el nostre cas en un moment molt concret". En aquest sentit, Antich explica que des que forma part de la junta de l'organització ja estava previngut i evitava portar el mòbil a les reunions: "La sospita que els mòbils són un canal per accedir a les nostres dades és permanent i ens obliga a prendre algunes mesures".

 

Confirma les querelles 

El president Puigdemont ja ha avisat que davant aquests fets no quedaria "res sense querellar". En la mateixa línia, Antich ha avançat avui que efectivament Òmnium utilitzarà una de les vies judicials que té al davant per denunciar la seva situació: "Posarem querelles coordinadament amb la resta dels afectats". Aquestes, però, van més enllà de l'estat espanyol i ha recordat que Pegasus no només s'ha infiltrat a Espanya, sinó que l'espionatge prové de tres estats més. "Encara no som conscients de la gravetat i la magnitud de l'escàndol, és global", ha conclòs, després de confirmar que les querelles estaran dirigides contra l'empresa israeliana NSO, creadora del programari. 

Importància de la unitat 

L'esclat del CatalanGate ha provocat una reacció unitària de l'independentisme, amb una roda de premsa conjunta a Brussel·les on van participar el president Puigdemont i Oriol Junqueras, però amb exigències diferents entre els partits: Junts demana la dimissió de Pedro Sánchez i de ministres del govern espanyol per aquest espionatge, mentre que des d'ERC i el president Aragonès de moment només demanen que s'investiguin els fets i s'aclareixin responsabilitats, assenyalant al CNI. En aquest context, Xavier Antich ha volgut destacar la resposta unitària de tot l'independentisme davant un nou atac contra el moviment. Concretament, Antich, que també va participar en la roda de premsa a Brussel·les, s'ha referit a la importància d'aquesta unitat: "S'ha de posar en relleu la imatge. Estem units en la defensa davant un atac de ciberespionatge". Amb tot, però, ha reconegut que, des del 2017, la tendència del moviment independentista ha estat unir-se només davant les adversitats, quelcom que s'ha de revertir: "No pot ser que només anem a l'una quan anem a la contra".

Per tot plegat, Antich ha insistit en la importància de canviar d'estratègia. De la mateixa manera que va fer Jordi Cuixart en anunciar que deixava la presidència d'Òmnium, quan va remarcar que calien nous lideratges en el moviment independentista, l'actual president ha advertit: "Les coses no poden seguir així. El cicle del 2017, marcat per la repressió, ens ha portat a més enfrontaments tàctics que no pas a estratègies unitàries. Som conscients que cal obrir un nou cicle que reverteixi el desànim i la desmobilització". En aquest sentit, ha assegurat que la posició de l'organització sempre ha estat la mateixa, partint de la seva "transversalitat", que pot servir per ajuntar diferents sensibilitats dins del moviment. "Òmnium ha estat sempre a totes les estratègies que han servit per aplegar sensibilitats diverses. No fugirem mai de la nostra responsabilitat, continuarem fent allò que hem de fer".