El CatalanGate ha posat en evidència, segons el president a l'exili, Carles Puigdemont, les febleses de l'estat espanyol, però també d'un sistema polític ―"incompetent o còmplice"― que s'ha mostrat incapaç d'abordar les reformes necessàries, "d'obrir el capó d'aquest vehicle i canviar-ho tot". Durant la seva intervenció a l'espai del canal La Base que dirigeix l'exvicepresident del govern espanyol Pablo Iglesias, Puigdemont ha advertit que la democràcia espanyola té una mala salut de ferro, per la qual cosa no veu possibilitat que pugui canviar.

Per il·lustrar aquestes afirmacions, ha posat com a exemple la situació de la monarquia espanyola, "corrupta i pròpia de països subdesenvolupats", però malgrat tot, amb capacitat per mantenir el suport social, segons les enquestes. "No ha passat res", ha reblat Puigdemont, que considera que la immensa majoria dels espanyols no veuen amb preocupació la corrupció a la Casa Reial.

Aliança entre demòcrates

El líder independentista ha subratllat el seu escepticisme malgrat l'aposta que Iglesias ha plantejat sobre la necessitat d'una aliança entre demòcrates per superar els dèficits en el funcionament de l'estat de dret. "Totes les aliances d'aquest tipus els darrers 40 anys han fracassat en l'intent de democratitzar les estructures profundes de l'Estat", ha advertit el polític exiliat, assenyalant específicament la justícia, els cossos policials i l'aparell de defensa.

"Jo això no ho veig factible, perquè Espanya és això, i la resta és quasi un decorat, un decorat fins i tot a vegades contraproduent perquè està blanquejant un comportament impropi d'un estat democràtic, però que com que té aparença d'estat democràtic és menys atacable", ha argumentat.

Querelles

Entre els símptomes que ha assenyalat per diagnosticar la "corrupció d'un sistema amb corc permanent a la bastida", Puigdemont ha situat l'actuació de molts mitjans de comunicació als quals ha qualificat de "corifeus" dels aparells de l'Estat que, amb la publicació de filtracions interessades o amb els seus silencies, fan de contrafort que suporta l'estructura.

Durant la intervenció en aquest espai, en el qual han estat també entrevistats també el líder d'ERC Oriol Junqueras i el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, Puigdemont ha recordat que els afectats per les escoltes de Pegasus han anunciat querelles no només a Espanya sinó també a Suïssa, Bèlgica, Alemanya, França i Luxemburg, on hi ha una de les empreses filials de NSO, responsable d'aquest sistema d'espionatge.