Indignació. Molta indignació. És el que es desprèn de les declaracions que han fet polítics espanyols en relació amb el programa d’espionatge Pegasus. Junts per Catalunya ha publicat a les seves xarxes socials un vídeo irònic en el qual es veu la indignació dels eurodiputats Juan Fernando López (PSOE), Adrián Vázquez (Cs), Nacho Sánchez (PSOE), Javi López (PSC) i Juan Ignacio Zoido (PP); així com de la diputada Lourdes Retuerto (PSOE). I què opinen sobre el CatalanGate, el cas d’espionatge que han patit desenes de líders independentistes a través d’aquest programa? Res. El vídeo pretén retratar el silenci de l’espanyolisme davant d’un cas d’espionatge als polítics catalans. 
 

El silenci contrasta fortament amb les declaracions que fan prèviament aquests polítics sobre Pegasus. El socialista Fernando López descriu “una tecnologia  a disposició de quaranta països per part d’una empresa de seguretat israeliana que permet una intrusió sense precedents en els drets fonamentals que més estimem: la privacitat, la confidencialitat, la vida privada i la seguretat de les nostres dades personals i comunicacions”. Vázquez de Ciutadans, afirma que les informacions sobre Pegasus posen de manifest “l’absoluta necessitat de disposar d’una llei de governança de dades que posi el focus en la protecció de la privacitat i la confidencialitat de les dades”. I, en aquest mateix sentit, l’eurodiputat del PSOE Nacho Sánchez es refereix a aquest programa d’espionatge com a “arma de guerra híbrida”. Així mateix, Javi López del PSC assegura que aquests “atacs i ciberatacs híbrids intenten fer que la democràcia es converteixi en una vulnerabilitat estratègica a ulls del món”. Lourdes Retuerto, també de les files socialistes, afirma que l’objectiu de la seva formació és la de “garantir l’ús segur del ciberespai”. 

 

 

El vídeo també inclou unes declaracions de qui fou ministre de l’Interior durant l’etapa de Mariano Rajoy al govern espanyol; titular d’aquesta cartera durant el referèndum d’autodeterminació de l’1-O. Juan Ignacio Zoido manifesta en un fragment d’aquest vídeo que és “inacceptable que governs facin servir aquestes eines per investigar periodistes en comptes de terroristes, i opositors polítics en comptes de narcotraficants”. Cal recordar que aquest dimarts, enmig de l’escàndol del CatalanGate, Zoido va sortir en defensa de l’estat espanyol, negant cap mena de vincle entre l’espionatge patit per polítics independentistes i el govern espanyol. “Els experts han dit que no hi ha evidències” que la Moncloa estigui al darrere d’aquesta guerra bruta, va assegurar en una intervenció al Parlament Europeu. I va afegir, a més, que “tant de bo alguns fugitius de la justícia haguessin respectat l'estat de dret com ho fan les forces de seguretat espanyoles". L'europarlamentari del grup del PP va defensar amb capa i espasa l'actuació de la policia espanyola que "qualsevol mena d'intervenció la fa amb l'emparament de la llei i amb plena garantia judicial".