El conseller andalús de la Presidència, Antonio Sanz, ha anunciat aquest diumenge que des de la Radio Televisió d'Andalusia (RTVA) s'elevarà una queixa formal pel gag de TV3 sobre la Verge del Rocío, emès el passat 4 d'abril al programa Està Passant. Sanz ha detallat que, a través de la Federació d'Organismes de Ràdio i Televisió Autonòmiques (Forta), que agrupa totes les televisions autonòmiques de l'Estat espanyol, reclamaran "que es prenguin mesures per evitar que es produeixin aquest tipus d'atacs i enfrontaments".

Així ho ha explicat el conseller andalús als periodistes abans d'assistir al Pregó Taurí a Sevilla, on també ha titllat de "lamentable" i "impresentable" que es torni a "atacar" Andalusia amb una cosa que ha provocat una "absoluta indignació" no només a les institucions andaluses, sinó "als andalusos en si". Segons Sanz, "és una situació que traspassa tots els límits de l'humor i de la llibertat d'expressió" i una "autèntica falta de respecte a Andalusia". "Una ofensa a allò andalús, en definitiva, una ofensa a la nostra cultura, a les nostres tradicions", ha assegurat.

Exigències al Govern pel gag de la Verge del Rocío

El conseller de la Presidència, Interior, Diàleg Social i Simplificació Administrativa d'Andalusia s'ha dirigit al Govern per exigir que "demani disculpes" per la paròdia emesa a la cadena pública i que "no permeti que aquest tipus d'atacs es continuïn desenvolupant utilitzant mitjans públics com la televisió de Catalunya". Així mateix, ha demanat a l'executiu de Pere Aragonès que "deixi de dividir, fins i tot, la mateixa societat catalana". "Una comunitat autònoma que hi té molts andalusos i que té una gran devoció per la cultura i tradicions andaluses com és la Verge del Rocío", ha afegit.

"Des del govern andalús tornem a exigir disculpes, tornem a demanar que no torni a passar aquest tipus d'atacs i d'enfrontaments per començar perquè a Catalunya hi ha una gran devoció a la Verge del Rocío i perquè Andalusia ha treballat molt intensament i els andalusos han donat sempre exemple de sacrifici, d'esforç i de feina per fer una Catalunya gran”, ha insistit. 

Els presentadors del programa, Toni Soler i Jair Domínguez, ja van deixar clar aquest dissabte que no es disculparan per aquest gag de la còmica Judit Martin acusat d'"andalusofòbia", en el qual la humorista anava disfressada de Verge del Rocío, imitant l'accent andalús, i amb un nino entre els braços que simulava el nen Jesús. A més a més, com a Verge del Rocío, va fer broma sobre la vida sexual, la religiositat i l'accent andalús. Si ahir Domínguez feia broma reconeixent certa "predilecció per fer mofa de sectes controlades per pederastes", en referència a la religió catòlica, aquest diumenge ha continuat encenent les xarxes amb una nova piulada. "Si em voleu dir alguna cosa important, feu-ho per missatge directe que tinc el timeline (de Twitter) ple d'andalusos plorant", ha escrit.