Un gag al programa Està Passant de TV3 protagonitzat per la Verge del Rocío ha incendiat Twitter i ha arribat fins a Andalusia, on els seus polítics han carregat contra la cadena per andalusofòbia. Al gag en qüestió, emès en un programa d'aquesta Setmana Santa, que a Andalusia es viu amb especial fervor amb milers de persones sortint als carrers per seguir les processons, apareix la còmica Judit Martin disfressada de la Verge del Rocío, parlant en castellà i amb accent andalús. Tot i que ja fa quatre dies que el vídeo surt a les xarxes socials no ha estat fins a les últimes hores que polítics andalusos de diferents partits, des del PP a Adelante Andalucía i fins i tot el bisbe de Huelva, se n'han fet ressò. El mateix president de l'autonomia i membre d'una confraria de Màlaga, Juanma Moreno, ha compartit el vídeo, que ja té 700.000 visites a les xarxes, amb el següent missatge: "L'humor és una de les senyes d'identitat de la nostra terra, però per tenir gràcia es fa amb respecte i afecte. Això és una falta de respecte a Andalusia, i a milers d'andalusos i les seves tradicions. Espero que per demanar perdó ho sàpiguen fer millor". 

Els presentadors del programa Està passant, Toni Soler, Òscar Andreu i Jair Dominguez han deixat clar que no pensen demanar perdó. L'últim a més, s'ha refermat en el seu dret a fer humor sobre qüestions relacionades amb l'Església catòlica.

Crítiques de diverses formacions polítiques

La indignació també s'ha escampat a altres forces polítiques. Una de les grans líders de l'esquerra andalusa, Teresa Rodríguez, ha assegurat a Twitter que tot i que es pot fer humor sobre qualsevol tema, també la Setmana Santa, ha censurat el gag: "No es pot fer amb tantíssim verí, ignorància i andalusofòbia. Imita l'accent del teu fotut pare, per ser suaus". Alguns catalans que estan a favor del gag han recordat a Rodríguez que fa uns anys, després del referèndum de l'1-O a pobles d'Andalusia es van cremar ninots en forma del president Carles Puigdemont. Rodríguez ha rebatut que no recorda "aquesta infàmia en particular" però que ella va donar suport a l'independentisme durant el referèndum, les condemnes i la repressió: "L'andalusofòbia és tan infame com la catalanofòbia".

Santiago Goméz, bisbe de Huelva, autonomia a la qual pertany la Verge del Rocío d'Almonte, ha assegurat que la llibertat d'expressió "no pot ofendre les creences religioses, tampoc dels catòlics. El dret a la llibertat de pensament i expressió, reconegut en la Declaració Universal dels Drets de l'Home no pot implicar el dret a ofendre els sentiments religiós dels creients. Principi que val òbviament per qualsevol religió". 

Ciutadans se suma a les crítiques a TV3. 

A aquesta tempesta de retrets contra TV3 s'hi ha volgut sumar el diputat al Parlament per Ciutadans, Nacho Martín Blanco. El partit, molt crític amb la televisió pública catalana també ha fet un comentari sobre la polèmica, molt similar al d'altres perfils anònims que asseguraven que aquesta mena d'humor no s'hauria pogut fer amb altres creences, com ara amb l'Islam. "Amb els catòlics i els andalusos tot s'hi val a TV3, perquè com tothom sap els únics que no tenen sentiments són els catòlics i els andalusos. Mai no veureu res semblant sobre els musulmans ni sobre les tradicions de la Catalunya Nacionalista. Humor per a hispanòfobs".

D'altra banda, el president de la Federación de Entidades Culturales Andaluzas en Catalunya (FECAC), Daniel Salinero, ha reclamat al president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Xevi Xirgo, que demani a TV3 prendre "les mesures oportunes" per restituir l’honor de la Verge del Rocío. A través d'una carta, Salinero ha lamentat que la televisió pública catalana no sigui respectuosa amb les creences religioses de centenars de milers de persones "Fa molt de temps que ja no és la Nostra. Ara, molt menys", ha reblat.

En aquest sentit, persones de fora de Catalunya que mai no havien vist el programa s'han queixat que no s'atrevirien a fer res similar amb la Moreneta, per exemple. Però la realitat és que en el mateix programa, emès el Dimarts Sant, es va fer un gag també protagonitzat per la mateixa actriu fent de la Mare de Déu de Montserrat.