Ha emprenyat el Marroc, Algèria, el Polisario... i alguns països europeus. Àustria ha estat l'últim país a acusar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de posar en perill el subministrament de gas a Europa. Tot, arran de la crisi diplomàtica oberta amb el govern d'Alger. Els principals mitjans de comunicació del país han publicat aquesta setmana durs articles contra l'executiu estatal i la seva poca traça a l'hora de mantenir les relacions amistoses amb el país nord-africà.

La radiotelevisió pública austríaca, ORF

La radiotelevisió pública austríaca, Österreichischer Rundfunk (ORF), va difondre divendres un text sota el títol "Ruptura d'amistat amb conseqüències per Europa", que resumeix així les tensions actuals: "Espanya va fer recentment un sorprenent canvi de rumb i es va posar al costat del Marroc (...). Algèria va emprenyar-se i va cancel·lar el tractat d'amistat amb Espanya aquesta setmana. Això podria tenir conseqüències per a tota Europa. Un cop més, es tracta de la dependència del gas".

Radiotelevisión de Austria, orf.at, sobre Pedro Sánchez y el gas de Argelia   Captura de pantalla
La radiotelevisió pública d'Àustria, ORF, sobre Pedro Sánchez i el gas d'Algèria / ORF

Dins del text, ORF explica que "Algèria és un important proveïdor de gas per a Espanya i jugarà un paper clau en el subministrament de gas a Europa en el futur". "Hauria de ser precisament el subministrament de gas algerià el que ajudi a Europa a ser menys dependent del gas rus", afegeix. Així doncs, recorda com "Brussel·les fins i tot planteja construir un nou gasoducte des de Barcelona a través del mar Mediterrani fins a Livorno (nord d'Itàlia) per transportar gas algerià a l'Europa central". "És qüestionable que aquests plans puguin continuar si es produeix una ruptura total entre Alger i Madrid", conclou.

Un dels diaris austríacs més llegits, Der Standard

Un dels diaris austríacs més llegits, el Der Standard, també ha carregat contra la manera en què Sánchez ha emprenyat el govern algerià. A l'article "El conflicte del Sàhara Occidental podria afectar el subministrament de gas natural a la UE", publicat aquest dissabte, revela la difícil relació que mantenen els dos següents fets: per una banda, que "Algèria ha trencat l'amistat amb Espanya"; per una altra, que "la UE vol augmentar les importacions de gas algerià per reduir la dependència del gas rus".

Diario de Austria, derstandard.at, sobre Pedro Sánchez y el gas de Argelia   Captura de pantalla

Un dels diaris més llegits d'Àustria, Der Standard, sobre Pedro Sánchez i el gas d'Argelia / Der Standard

Entre altres coses, Der Standard també parla dels plans de la Comissió Europea per "portar més gas algerià a la UE". "Algèria és un dels països amb els quals la UE vol diversificar el subministrament de gas liquat en el futur. Per a la UE, Algèria és actualment el tercer proveïdor més important després de Rússia i Noruega, amb una participació del 12% del gas subministrat a la UE", explica. Llavors, lamenta que "no està clar fins a quin punt el conflicte entre Espanya i Algèria afectarà aquests plans".

De moment, el gas està garantit

En mig de la crisi que s'ha revifat aquesta setmana i de la qual els principals mitjans austríacs se n'han fet ressò, Brussel·les va intervenir a favor de l'estat espanyol per fer un toc d'atenció a Algèria. Davant d'això, el govern d'Alger va fer marxa enrere i va dir que garantia el subministrament de gas. Tanmateix, el futur en aquesta qüestió és incert i encara no se sap com pot avançar la crisi diplomàtica oberta entre Espanya i Algèria.