Després de la polèmica per l'empadronament fraudulent que es va quedar en no res perquè la Junta Electoral Central va rebutjar anul·lar la seva candidatura a la presidència de la Junta d'Andalusia, Macarena Olona (Vox) s'ha trobat amb una altra pedra al camí: un particular ha demandat a la formació de Santiago Abascal, per declarar nuls uns articles de la normativa interna i el Jutjat de Primera Instància 82 de Madrid l'ha admès a tràmit, convocant una vista per al pròxim 14 de juny, només 5 dies abans que se celebrin les eleccions. Aquesta ha de servir per abordar la petició de suspendre de forma cautelar els nomenaments dels candidats, inclosa la mateixa Olona, en considerar que es van elegir "a dit". Segons ha transcendit, el denunciant no és cap altre que Pedro Muñoz Lorite, advocat del sindicat d'ultradreta Manos Limpias, i que assegura ser afiliat del partit d'Abascal.

Articles 23 i 24

Així consta en una diligència d'ordenació, a què ha tingut accés Europa Press, firmada ahir dijous per la lletrada de l'Administració de Justícia de l'esmentat Jutjat en la qual se cita Muñoz Lorite i Vox a comparèixer. En un decret previ, la lletrada ha explicat que, examinada la demanda i en vista de les dades i documents aportats, "s'estima que la part demandant reuneix els requisits de capacitat, representació i postulació processals necessaris per comparèixer en judici conforme al que determina la llei". 

En la seva demanda, l'advocat ha demanat al Jutjat que declari nuls els articles 23 i 24 dels Estatuts del partit i article 11 del Reglament Intern de procediments electorals RIPE de la formació. Segons el seu parer, els esmentats apartats contravenen el disposat a la Constitució i en la Llei Orgànica de Partits Polítics, així com el Tractat de la Unió Europea i el Conveni Europeu per a la protecció dels Drets Humans. Els articles de l'Estatut versen sobre el procediment d'elecció de càrrecs orgànics i per a la designació de candidats.

Nomenament a dit

Per a Muñoz Lorite, els preceptes esmentats preveuen que "per optar a la possibilitat d'arribar a ser càrrecs orgànics i per a la designació de candidats a càrrecs públics electes, només seran designats pel Comitè Executiu Nacional, o el que és el mateix, per la decisió personal de Santiago Abascal, President Nacional del partit".

Entre altres qüestions, l'advocat ha retret que "els acords del CEN Comitè Executiu Nacional no es troben en la pagina web de Vox", per la qual cosa, segons ha assenyalat, és "impossible" accedir al nomenament realitzat de Macarena Olona com a candidata a la Junta d'Andalusia per a les pròximes eleccions que, segons el seu parer, es va realitzar "a dit" per part d'Abascal. Així, ha insistit que "es dedueix fàcilment la total, absoluta i completament palmària intervenció dels dirigents del partit a l'hora de proclamació de candidats electes i orgànics". Segons ha subratllat, això fa que "el candidat que volen com a president del partit pugui ser-ho".