La petició de Pere Aragonès d'un "front comú" sobiranista davant el govern de PP i Vox després de les eleccions generals del 23 de juliol que ja dona per fet ha provocat una allau de reaccions dins el moviment independentista. Carles Puigdemont i Jordi Turull, per exemple li han donat suport sempre i quan aquest sigui per fer la independència i no per altres objectius, un punt de vista que comparteix l'Assemblea Nacional Catalana.  "L'únic front democràtic necessari ha de ser d’independentistes, per culminar la independència", han escrit a les seves xarxes socials reaccionant a la notícia, allunyant-se del plantejament que ha proposat Aragonès: que aquest estigui format pels partits independentistes però també pels comuns, com a defensors del diàleg i el dret a decidir. 

L'ANC reclama "independència o eleccions"

En aquest sentit, el perfil de l'Assemblea ha deixat ben clar que el "mandat popular no és salvar Espanya", d'un govern de dreta i ultradreta que es podria produir després de les eleccions que Pedro Sánchez ha avançat al diumenge 23 de juliol després de la victòria del PP arreu de l'Estat en aquestes darreres municipals i autonòmiques. Per tot plegat, l'ANC insisteix que "l'única estratègia efectiva a Madrid és la confrontació", a diferència del que ha estat la tònica general d'ERC en l'última legislatura. 

La piulada de l'entitat presidida per Dolors Feliu, que aquest mes de juny presentarà el seu nou full de ruta, acaba amb un missatge clar "independència o eleccions". I, el passat mes d'abril, després que Aragonès presentés el seu projecte per l'acord de claredat, l'ANC va demanar-li que abandonés aquesta "idea cap al no-res", exigint-li que si el seu Executiu no estava disposat a materialitzar la independència, havia de dimitir i convocar eleccions plebiscitàries. En les últimes hores, però, el president d'ERC Oriol Junqueras, ha descartat que Aragonès hagi de convocar eleccions després del descens de suports al seu partit a les municipals. 

La proposta d'Aragonès davant el govern de PP i Vox 

Aquest dimarts migdia, Pere Aragonès ha comparegut després del Consell Executiu per demanar construir un front comú dels partits independentistes, tot i que s'ha referit als comuns també en una ocasió, davant l'arribada d'aquest govern de dreta i ultradreta que ha donat per inevitable. Es tracta, segons ha dit, d'un "front de defensa de la democràcia i les llibertats" per respondre a l'atac que un executiu de PP i Vox a la Moncloa representaria contra els pilars bàsics del país. Aragonès no ha concretat com s'hauria de materialitzar aquesta crida.