L'endemà que Pedro Sánchez convoqués eleccions generals pel 23 de juliol, el president de la Generalitat Pere Aragonès ha demanat un front ampli de l'independentisme en aquests comicis que ha donat per fet que guanyarà la dreta i la ultradreta. Davant d'aquesta petició, un dels primers a reaccionar ha estat el secretari general de Junts,  Jordi Turull, que li ha allargat la mà per reunir-se "demà mateix" i posar-se a treballar en aquest sentit sempre que la "rectificació sigui sincera" i aquest moviment ha de servir per defensar a la independència. 

 

Un front per dir prou també a l'Espanya del PSOE 

Amb tot, Jordi Turull ha defensat en un vídeo gravat a Waterloo i difós a les xarxes socials que aquest front comú independentista ha de servir no només per aturar una Espanya governada per la dreta i la ultradreta amb Alberto Núñez Feijóo de president del govern espanyol, sinó també l'Espanya que ja existeix actualment, "l'Espanya d'ara, d'abans, que s'ha atrevit amb tot i amb tant contra Catalunya". El secretari general de Junts ha insistit que si avançar cap a la independència el seu partit està "per reunir-se i trobar una solució que és el que fa molts anys que ens demanen els ciutadans". Minuts abans de compartir el vídeo, Turull publicava també una imatge seguint la compareixença de Pere Aragonès, destacant que el que ha proposat el president són "coses que li hem demanat de fa temps i que fins ara no ha atès", insistit en la urgència d'una reunió per "fer un front per dir prou a Espanya". 

De fet, abans que el president es pronunciés i tot i la negativa d'alguns dels càrrecs del partit, com la portaveu Marta Vialta que xoca amb les declaracions posteriors d'Aragonès, Turull ja va posar damunt la taula ahir aquest front comú a Madrid. En una roda de premsa inicialment pensada per valorar els resultats de les eleccions municipals però trastocada després de l'anunci de Sánchez, Turull va fer una crida a les forces independentistes per anar junts als comicis i avui des de Palau Aragonès ha recollit el guant. De totes les maneres, a l'espera de comprovar si aquest finalment s'acaba produint, dues persones han postulat com a candidats juntaires el 23-J: l'actual portaveu del partit al Congrés, Míriam Nogueras, i l'exconseller d'Economia fins la sortida del Govern, Jaume Giró. 

La valoració de Carles Pugidemont

Per la seva part, Carles Pugidemont s'ha pronunciat en un sentit similar a Turull després d'escoltar les declaracions d'Aragonès. En aquest cas, el president li ha recordat que el front unitari "és el que venim demanant des de fa anys: reunim-nos, retrobem-nos i proposem al conjunt del país una estratègia compartida". De tota manera, Puigdemont també ha puntualitzat que aquesta estratègia compartida ha de ser només per fer la independència: "Per altres coses, no cal que perdin el temps", ha etzibat.