L'Assemblea Nacional Catalana ha celebrat en els últims dies la seva XI Assemblea General Ordinària, i com a resultat d'aquesta, l'entitat independentista ha aprovat un nou full de ruta que ha de regir les seves accions en els pròxims mesos i que inclourà la possibilitat d'impulsar la llista cívica, sempre amb la ratificació dels socis. En aquest document, que ha estat aprovat amb un 76% de vots a favor, conclou que ha començat ja una nova etapa del moviment independentista i constata també "un nou embat democràtic". Anant més enllà, els socis de l'ANC han tornat a mostrar el convenciment, com ja han fet en els últims anys de procés independentista que la "via democràtica unilateral" és l'única manera que Catalunya esdevingui una república independent. 

Enmig d'una crisi interna i davant les crítiques d'un sector de l'entitat, des de l'ANC insisteixen que la comissió encarregada del funcionament de l'assemblea general va acceptar "el màxim d'esmenes possibles per garantir la pluralitat d’opinions que conviuen a l’entitat i que reflecteixen el debat en què es troba el país". En total, es van fer 612 esmenes al full de ruta, 9 a la totalitat, i 155 van ser acceptades o transaccionades i una vintena rebutjades. Els socis, segons explica l'ANC en un comunicat, van votar 437 esmenes vives, 7 de les quals a la totalitat del Full de ruta i totes van ser rebutjades. "L’entitat valora molt positivament el gran debat, que demostra el bon funcionament democràtic intern i el gran interès per part de les bases de participar i alçar la seva veu", insisteixen des de l'Assemblea. Amb tot, reconeixen que el seu Secretariat Nacional ha detectat "possibles millores" pel que fa al procés de votació. 

L'ANC vol donar impuls a la llista cívica per a les pròximes eleccions

Tot i que l'entitat presentarà el seu full de ruta el mes de juny en un acte a Girona, l'ANC avança que aquest full estableix els "passos fonamentals a seguir per aconseguir la independència", entre els quals fer efectiva la declaració d'independència a través de les pròximes eleccions. En el mateix sentit, asseguren que la possibilitat d'impulsar una llista cívica a banda dels partits per defensar la "voluntat dels electors independentistes" es continua plantejant. I anant més enllà, aquest nou full de ruta "avança en la determinació de la llista cívica", segons l'entitat, establint, per exemple que tindrà forma d'agrupació d'electors. De totes maneres, aquest impuls de la llista cívica l'hauran de ratificar els socis en una consulta a finals de 2023 per a poder crear "un moviment potent".

A banda de la llista cívica, l'Assemblea posa el focus en la importància de la mobilització "com a eina clau per avançar en tots els fronts", tant el civil com l'institucional i l'internacional. "La coherència i perseverança de l’entitat han permès que el moviment independentista experimenti una represa notable, amb manifestacions massives com la del passat 11 de setembre", recorden en el text, tot i que també hi afegeixen la celebrada el de desembre contra el nou delicte de desordres públics agreujats, i el 19 de gener davant la cimera francoespanyola. "Totes aquestes actuacions demostren que el moviment està en marxa", destaquen.