La direcció es pronuncia. L'Assemblea Nacional Catalana ha emès un comunicat aquest dijous per abordar les filtracions que s'han anat produint durant les darreres setmanes i que assenyalen el risc real d'un trencament a l'entitat independentista. Després d'un ple celebrat el 28 de gener en què es va abordar la qüestió de la llista cívica (i la línia oficialista pilotada per la presidenta Dolors Feliu i el futur vicepresident Uriel Bertran va perdre enfront dels dissidents), les acusacions del corrent crític han anat en augment. I aquest mateix dimecres ElNacional.cat va poder saber que un grup important de secretaris nacionals de l'ANC estan valorant la possibilitat de dimitir en bloc per forçar la convocatòria de noves eleccions i aconseguir així el relleu de Dolors Feliu.

La reunió del secretariat nacional d'aquest dissabte preveu ser especialment calenta, i serà l'escenari en què podria fer-se públic el trencament. Davant d'aquesta possibilitat real, la direcció de l'ANC ha optat per emetre el seu primer comunicat sobre la crisi interna. I ho ha fet rebatent les acusacions dels dissidents, així com també les filtracions que han donat a conèixer "informació confidencial" als mitjans.

"L'Assemblea compta amb uns estatuts i un reglament de règim intern que atorguen tot el poder als seus membres de ple dret i garanteixen diversos mecanismes de democràcia interna", explica el comunicat. Això sí, un dels principals representants del col·lectiu crític, Josep Pinyol, va assegurar que Dolors Feliu havia "retorçat" aquests estatuts el 28 de gener per imposar la seva visió sobre la llista cívica. En tot cas, l'ANC va més enllà i recorda que totes les decisions de l'entitat les pren el secretariat "en conjunt".

L'entitat sí que reconeix que hi ha hagut disparitat d'opinions en les darreres setmanes, però hi resta importància. "El moviment independentista es troba en un moment estratègic clau on és necessari prendre decisions sobre què cal fer i com. Aquest gran debat es viu dins de l'entitat i és lògic i natural que es formin opinions diverses", assegura. Però recorda que "sempre hi ha hagut debats intensos en el si del secretariat nacional", i defensa que això tan sols certifica la "transversalitat" de l'ANC i "l'elevat grau de democràcia interna".

La llista cívica no està en dubte

Malgrat tota la polèmica que ha envoltat el debat de la llista cívica, l'ANC ha garantit un cop més que l'opció de presentar una quarta candidatura independentista a les pròximes eleccions no està en dubte. Així, ha recordat que aquest punt forma part del full de ruta aprovat el maig passat pel 96% dels socis, i, tot i el fracàs a la votació del passat 28 de gener, l'entitat no abandonarà la seva aposta. "El debat sobre la llista cívica tot just comença", assegura el comunicat. "És i serà totalment transparent i no serà breu". En tot cas, remarca novament que la decisió final no recaurà sobre els 68 membres del secretariat nacional, sinó que ho decidiran els socis.