El Secretariat de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha rebutjat la proposta que la presidenta de l'entitat, Dolors Feliu, ha plantejat a l'organisme sobre l'articulació d'una llista cívica independentista de cara a les futures eleccions al Parlament. La votació es va dur a terme dissabte i va topar amb la negativa de la meitat del Secretariat Nacional (28 a favor i 29 en contra). En un comunicat d'aquest mateix diumenge, l'ANC ha assegurat que el "compromís" de l'entitat amb la llista cívica "és del tot vigent" i que el que s'ha decidit és que "el debat quedi obert i continuï a través de les comissions, a les assemblees territorials i a les bases".

L'ANC reconeix que el debat sobre la llista "va ser ric i intens" però en deixa la decisió final en mans de les bases. La proposta de Feliu la recull el darrer full de ruta de l'organització i, per això, l'ANC sosté que el que s'ha fet és engegar el debat, perquè l'únic que s'ha tombat és abordar la llista cívica "per ara" mitjançant un grup de treball. La proposta de la llista única fora dels partits independentistes genera dubtes dins i fora l'entitat.

Compromís amb la mobilització

El compromís de tot el Secretariat Nacional amb la mobilització va ser explícit, segons subratlla la entitat independentista, i es confirma amb les multitudinàries accions de protesta impulsades aquests darrers mesos i amb la convocada contra Felip VI aquest proper dimarts, 31 de gener, a les 15:30 hores a la plaça d'Ernest Lluch amb la plaça de Leonardo da Vinci, sota el lema "Ni rei, ni corona". Aquest divendres, en una piulada al seu compte de Twitter, l'Assemblea Nacional Catalana va fer una crida a concentrar-se a dimarts per "demostrar una vegada més" al monarca "que no és benvingut" a Catalunya. 

El passat 19 de gener l'ANC, juntament amb altres entitats independentistes, va mobilitzar milers d'independentistes contra la cimera hispano-francesa que es va celebrar a Barcelona; 6.500 participants, segons la Guàrdia Urbana manifestació i 30.000, segons l'organització. Milers de persones es van concentrar des de les 9 hores del matí a l'alçada de la Font Màgica de Montjuïc amb el lema "Aquí no s'ha acabat res" per respondre a la "provocació" que consideraven que representava la cimera. ANC, Òmnium i Consell de la República, a través d'un manifest, van advertir al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i al president francès, Emmanuel Macron, que "no hi ha normalitat sinó un conflicte polític no resolt".