Risc real de trencament a l'Assemblea Nacional Catalana. La tensió que ha agitat l'entitat independentista aquestes darreres setmanes, amb el debat per la llista cívica al centre, ja va provocar una primera dimissió: Mònica Batalla, un dels 68 membres del Secretariat Nacional (l'òrgan dirigent), va decidir "plegar" per les diferències amb la línia oficialista pilotada per la presidenta. Dolors Feliu no ha amagat en cap moment la seva aposta per presentar una quarta candidatura independentista a les pròximes eleccions al Parlament, i aquesta qüestió va motivar la marxa sobtada fa ara dues setmanes.

Però si aquella sortida va ser a títol individual, ara les dimissions podrien donar-se en massa. Segons ha avançat El Periódico i ha pogut saber ElNacional.cat, un important grup de dirigents crítics amb l'estratègia de la presidenta estan valorant dimitir aquest pròxim dissabte, quan se celebrarà la pròxima reunió del Secretariat Nacional. Fonts coneixedores han assegurat que no hi ha "res del tot segur", però que de moment s'està sospesant aquesta opció, que en tot cas hauria de ser "en bloc" per tal d'aconseguir l'objectiu desitjat: forçar una assemblea extraordinària a l'ANC.

Una assemblea extraordinària que serviria per forçar noves eleccions a l'entitat. Les darreres van tenir lloc fa menys d'un any: l'ara vicepresident Jordi Pesarrodona va obtenir el màxim suport de les bases, però la posterior votació interna va situar Dolors Feliu al capdavant de l'entitat al maig. Uns nous comicis permetrien rellevar l'actual presidenta i satisfer els desitjos del sector crític. Ara bé, això hauria de ser només la "primera conseqüència", i no pas l'objectiu final. La intenció dels dissidents és definir quin ha de ser el paper de l'ANC en la "segona etapa" del procés, així com provocar una reconfiguració interna amb una direcció més col·legiada i sense protagonismes. "Sense un full de ruta de país i sense redefinir els actors i el paper de cadascú, un canvi de presidència podria no servir de res", alerta la mateixa font.

Tres setmanes de guerra interna

La reunió d'aquest dissabte tindrà lloc enmig d'un ambient absolutament sufocant, i que arriba després que les diferències s'hagin intensificat en les darreres tres setmanes. El ple extraordinari del passat 28 de gener havia de servir per posar en marxa un grup de treball intern sobre la llista cívica (una proposta pilotada per Dolors Feliu i el futur vicepresident Uriel Bertran), però la proposta va quedar sorprenentment rebutjada amb 28 vots a favor i 29 en contra. La tensió va començar a créixer durant els següents dies, quan el secretari nacional Josep Pinyol va penjar un article en el qual acusava la presidenta d'haver "retorçat els Estatuts" per silenciar els crítics, i carregava contra la "visió estreta" de la línia oficialista amb la quarta candidatura independentista.

Lluny de resoldre's, la crisi interna tan sols va manifestar-se de forma més evident quan la setmana passada va fer-se pública la creació d'un corrent intern dissident, sota el nom de col·lectiu Indesinenter, que advocava per una remodelació del Comitè Permanent (integrat per 12 membres, 10 dels quals són de la línia oficialista) com a condicionant per "reconduir a bon port" les diferències. En el mateix comunicat, els crítics acusaven l'òrgan de "centralització, autoritarisme i abús de poder". La notícia va generar sorpresa entre alguns membres de l'entitat, que acusaven el col·lectiu de fer "oposició destructiva" i generar "desconfiança" cap a l'ANC i la llista cívica. Sense haver resolt la tensió, l'entitat independentista s'encamina cap a una reunió aquest dissabte que no serà l'últim capítol de la guerra interna més important des de la seva fundació fa més de deu anys.