Per un costat, la carta d'Oriol Junqueras refermant la seva convicció en l'èxit de la taula de diàleg, i per l'altre, les reflexions de Jordi Sànchez sobre l'1-O. Tot plegat ha estat massa per l'Assemblea Nacional Catalana, que ha decidit publicar un comunicat per reivindicar el mandat del referèndum i la unilateralitat com a única via realista per assolir la independència. 

En el text, l'entitat destaca un conjunt de manifestacions "davant de les afirmacions sobre la via unilateral, criticant-ne la viabilitat i conveniència, i sobre el sentit del referèndum de l’1 d’Octubre, considerant-lo un instrument de negociació, fetes aquesta setmana respectivament pels principals dirigents d’ERC i de Junts". 

El dret a l'autodeterminació

Primerament, es parla del dret a l'autodeterminació com a "un dret que tenen tots els pobles per decidir el seu futur". En aquest sentit, l'ANC destaca que els estats creats en les darreres dècades han exercit aquest dret "contra la voluntat de l’Estat del qual es volien emancipar". 

En segon lloc, es declara que els casos en els quals alguns pobles han pogut exercir el dret a l’autodeterminació per mitjà de referèndums acordats sobre la independència, són "excepcionals" i sempre, "en el marc de democràcies consolidades i madures" -d'aquesta manera, s'exclou a Espanya com a tal-. 

La criminalització del dret

Es recorda també que "l’Estat espanyol ha demostrat que ni reconeix Catalunya com a nació ni li respecta el dret d’autodeterminació, ans al contrari el criminalitza". 

Recordant els fets previs i posteriors de l'1-O, l'entitat assegura que "l’experiència ens demostra que les vies de la negociació amb l’Estat són vies abocades al fracàs, com es va demostrar quan es va suspendre la declaració d’independència el 10 d’octubre de 2017, apel·lant al diàleg amb l’Estat, i aquest va activar l’article 155 i va empresonar els presidents de l’Assemblea i Òmnium". 

"Trobar un consens estratègic"

Per aquest motiu, consideren que "renunciar a la unilateralitat per exercir el dret d’autodeterminació en el marc de l’Estat espanyol és renunciar a la independència".

I, per això, es reafirmen "en el mandat expressat per la ciutadania" de l'1-O.  En aquest sentit, "conscients que el front institucional que ha liderat l’agenda política del moviment aquests darrers anys és incapaç de trobar un consens estratègic" en aquest sentit, l'Assemblea "es conjura a tornar a exercir de catalitzador del moviment popular, perquè aquest recuperi l’agenda del moviment d’alliberament nacional i ens prepari per a un nou moment de desbordament unilateral que culmini el procés d’autodeterminació amb una declaració d’independència efectiva". 

 

Imatge principal, commemoració del segon aniversari del referèndum de l'1 d'octubre / ACN