El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, ha replicat el president d'ERC, Oriol Junqueras, que l'1-O "no va ser un error". Tal com ho va fer Junqueras amb l'article 'Mirant al futur' a l''Ara', Sànchez ha publicat un altre al mateix mitjà on subratlla que la negociació que els governs català i espanyol sembla que encarrilen, no ha de fer renunciar a la unilateralitat. El dirigent de JxCat també opina que "no és bo per a la institució de la Generalitat que un exvicepresident vulgui tutelar l'actual president". En aquest sentit, Sànchez afirma que les paraules de Junqueras "no pretenien ser neutres. I no ho van ser".

"La carta signada per Junqueras traça un espai de joc que limita la capacitat d'acció del president en el lideratge que s'espera d'ell. No és bo per a la institució de la Generalitat que un exvicepresident vulgui tutelar l'actual president, però en tot cas cal deixar clar que la decisió personal expressada en una carta no té la força de modificar l'acord de legislatura entre ERC i Junts", ha afirmat en l’article ‘L’1 d’Octubre no va ser un error’.

L'acusació de Sànchez arriba després que en les negociacions amb Junts per formar el nou Govern els republicans es neguessin a donar un major pes al Consell per la República argumentant que la Presidència de la Generalitat no podia acceptar la tutela de l'expresident Carles Puigdemont.

“La pressió per sortir de la presó és gran”

A parer del dirigent del partit de Carles Puigdemont, la carta de Junqueras, difosa el mateix dia que Pere Aragonès i Pedro Sánchez es trobaven per primera vegada des que el republicà és president de la Generalitat, esdevé “una revisió radical d'aspectes essencials del passat recent de l'independentisme". També entén que "la pressió per sortir de la presó és gran" però considera que "al marge de ser audaç cal també preservar la prudència per protegir políticament allò que explica el que avui és l'independentisme i sobretot la legitimitat del que hem fet per arribar on hem arribat".

Així, Sànchez ha insistit que, per a ell, l'1-O no va ser un error ni un acte il·legítim, i malgrat que admet que cal treballar per incorporar a la part de la societat catalana que rebutjava aquest referèndum, adverteix que l'independentisme no pot quedar "atrapat en l'imaginari que només quan el 100% de la població trobi legítim l'exercici de l'autodeterminació aquest es podrà donar".

 

Imatge principal: Jordi Sànchez i Oriol Junqueras / ACN