República Ara. Així de simple i així de contundent. Amb aquest lema l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha convocat per aquesta tarda, a les 17:00h, una gran manifestació. Pretén reunir milers de catalans partidaris "d'un govern republicà" que avanci cap a la independència, en paraules del seu vicepresident Agustí Alcoberro. Segons l'Assemblea, centenars d'autocars - tot i que sense concretar-ne la xifra- arribaran a Barcelona procedents de diversos punts del territori català. Terrassa, Vilafranca, Reus, Igualada, Girona, Salt o Tàrrega són només algunes de les ciutats que durant aquests dies han estat organitzant transport per anar a la concentració.

El punt de trobada és el passeig de Colom i el que es pretén és pressionar els partits independentistes perquè arribin a un acord per formar Govern. La concentració anirà de Drassanes a la Ciutadella i la intenció és omplir tot el passeig de Colom. A la zona del pla de Palau hi haurà situat l’escenari principal que comptarà amb una pantalla per poder seguir els parlaments. 

Per arribar a lloc l'organització recomana incorporar-se des dels extrems i baixar a les parades de metro de Drassanes i Arc de Triomf. Al mateix temps es recomana no arribar des de Jaume I ni la Barceloneta ja que probablement es tanquin. Aquesta vegada Òmnium Cultural no ha participat ni en l'organització ni en la convocatòria. 

Ratificació de l'1-O i del 21-D

El vicepresident de l'entitat, Agustí Alcoberro, assegura que el motiu principal de la concentració és el de "ratificació del compromís que es va defensar l’1 d’octubre i que es va tornar a guanyar el 21 de desembre", afegeix que la ciutadania exigeix un canvi de xip irreversible.

Per la seva banda, Francesc Cara, el coordinador de Mobilització de l'organització, va explicar aquest dimecres passat que la manifestació d'avui servirà per donar protagonisme a "herois anònims que se la van jugar l'1 d'octubre i les setmanes posteriors". Aquests herois són persones i col·lectius com els Bombers, professors, el regidor de Cultura a Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Pesarrodona (el pallasso que es va fotografiar al costat de la Guàrdia Civil)...

Precisament aquestes persones, que en molts casos es troben amb procediments oberts amb la justícia, seran els principals implicats en l'acte de cloenda de la mobilització.

Aquesta manifestació arriba l'endemà que l'ANC compleixi sis anys des de la seva fundació. L'aniversari ha caigut en ple procés intern per elegir el nou líder de l'entitat sobiranista, després que el seu expresident Jordi Sànchez deixés el càrrec per adherir-se a les llistes de Junts per Catalunya el 21-D.