L'Assemblea Nacional Catalana compleix aquest dissabte sis anys des de la seva fundació i ho fa en ple procés intern per elegir el nou líder de l'entitat sobiranista, després que el seu expresident Jordi Sànchez deixés el càrrec per adherir-se a les llistes de Junts per Catalunya al 21-D.

La ANC es va fundar en el Palau Sant Jordi de Barcelona el 10 de març de 2012 com a hereva del llegat de les consultes populars sobre la independència que es van celebrar en centenars de municipis de Catalunya entre 2009 i 2011.

Sense visibilitat pública en els seus inicis, va irrompre amb força en la primera línia de la política quan el 2012 va organitzar per la Diada una multitudinària manifestació a Barcelona sota el lema 'Catalunya nou Estat d'Europa', que va marcar l'inici de nombroses mobilitzacions a favor de la independència.

A partir de llavors es va convertir en una entitat clau per entendre el desenvolupament del procés independentista. La seva feina ha anat des d'animar i organitzar la mobilització popular fins a exercir de grup de pressió de cara al Govern.

Cap a un nou president

Ara, encara un procés per elegir president que es concretarà el proper 24 de març, quan els 77 membres del Secretariat Nacional -elegits el dia 17- votaran, al seu torn, el president de l'entitat. Fins ara tres persones han mostrat intenció de ser president: el cap de Comunicació de l'entitat, Adrià Alsina; el president del Ciemen i membre d'ERC, David Minoves, i el vicepresident del Cercle Català de Negocis (CCN), David Fernàndez Aguilera.

El pròxim president haurà d'aplicar el full de ruta que va aprovar l'entitat en una assemblea general al febrer, en el qual va advocar per fer efectiva la república proclamada el 27 d'octubre i buscar el seu reconeixement internacional.

Encara que estigui en situació d'interinitat, la ANC no cessa la seva feina i ha convocat aquest diumenge una manifestació a Barcelona per exigir les formacions independentistes que pactin ja un Govern per fer la República.

manifestacio diada 2012 assemblea anc - acn

La manifestació per la Diada organitzada per l'ANC l'any 2012 / ACN

Forcadell, encausada; Sànchez, empresonat

L'entitat ha tingut fins ara dos presidents, Carme Forcadell i Jordi Sànchez. Ambdós es troben actualment investigats -i, empresonat, en el cas de Sánchez- per la Justícia espanyola per la seva tasca vinculada al procés independentista.

Forcadell, presidenta de l'entitat de 2012 a 2015, va ser després presidenta del Parlament i està sent investigada pel jutge del Tribunal Suprem que instrueix la macro causa contra el procés i l'1-O; Sànchez, investigat pel mateix cas i empresonat, va ser president de 2015 a 2017 i actualment és candidat a la Presidència de la Generalitat per JxCat.