Una setmana després que el president Pere Aragonès presentés el seu projecte per l'acord de claredat que va anunciar el passat mes de setembre, l'ANC s'ha sumat a les crítiques del moviment independentista a aquesta proposta. Concretament, una de les principals entitats independentistes del país ha criticat tant el seu fons com la seva forma, tot demanant al Govern que abandoni aquesta idea cap al no-res i que, si no estan disposats a materialitzar la independència, dimiteixin i convoquin eleccions plebiscitàries.

Per un costat, denuncien que suposa una deslegitimació del referèndum de l'1 d'octubre i el seu clar mandat a favor de la independència de Catalunya. A més, també denuncien que el procediment que ha de portar a l'elaboració a l'acord de claredat per presentar a l'Estat és, "com a mínim, poc clar, llarg i feixuc", a banda d'ignorar un camí de "demanda frustrada a les institucions espanyoles". Tal com recorda l'ANC en un comunicat després de la celebració del ple del Secretariat Nacional en què s'ha debatut la proposta d'Aragonès el passat cap de setmana, els darrers intents han estat molt recents i la resposta de l'Estat a les peticions de diàleg per a un referèndum acordat sempre ha estat en contra. 

Una proposta per distreure l'independentisme

En aquest sentit, l'Assemblea també retreu al Govern que la taula de diàleg havia de servir, suposadament, per debatre amb el govern espanyol com s'havia d'encarar la situació generada després del referèndum de l'1-O i que va ser "refrendat pels resultats de les darreres eleccions i el consegüent govern". L'ANC fa així referència a la majoria independentista del 52% i en la investidura de Pere Aragonès amb el suport de Junts i la CUP, tot i que aquesta s'ha acabat desfent i actualment el Govern només compta amb el suport dels 33 diputats d'ERC. Després del fracàs de la taula de diàleg, que no es reuneix des del passat mes de juliol i que el govern espanyol ja ha donat per acabada, pel que des de La Moncloa anomenen normalització de les relacions, l'ANC considera que l'Executiu fa aquesta nova proposta per “distreure” l'independentisme.

Tal com remarquen des de l'ANC, l'acord de claredat no ha estat avalat per ningú a banda del Govern de Catalunya: cap partit més enllà d'ERC ni cap organització independentista li ha donat suport i a més, ha estat rebutjada pel Parlament de Catalunya: "És per això que el Govern s'ha posicionat fora de la legitimitat democràtica que li ha atorgat el mandat popular per fer la independència". 

Crítiques contra la comissió de l'acord

A banda de les crítiques al mateix projecte de l'acord, l'ANC s'ha sumat a les veus que han lamentat la comissió encarregada d'elaborar-lo, que sembla, segons l'ANC, "que busca legitimar el discurs en què s'ha instal·lat l'actual govern català: renunciar a l'1 d'octubre". Això es deu, segons expressen en el comunicat, en alguns de noms que figuren en aquesta comissió, com el d'Astrid Barrio, un dels més polèmics: "O bé han escrit obertament contra el dret d'autodeterminació dels catalans, o bé han qualificat de fracassat i inútil el referèndum", cosa que per l'ANC és tota una declaració d'intencions i que demostra l'abandó i menyspreu de l'executiu a l'opció d'una via unilateral.