Els esforços de Pere Aragonès, en va. Malgrat els intents del president de la Generalitat d'enfortir l'acord de claredat i guanyar adeptes, la resta de partits de l'arc independentista --i també més enllà-- escenifiquen públicament el seu desinterès per la proposta. Després d'anunciar-lo durant el debat de política general del passat setembre, Aragonès va presentar aquest passat dimarts el procés que hauria de conduir a la concreció del que és la seva aposta per trobar una sortida al conflicte polític de Catalunya amb l'Estat.

Però els exsocis del Govern dels republicans, i segona força de l'independentisme, no ho veuen gens clar. Ja ho va fer aquest dissabte la presidenta de Junts, Laura Borràs, durant la seva intervenció en un acte municipal del partit, en què va ser taxativa. "Abans ERC deia que era una pèrdua de temps esperar que Espanya acceptés un referèndum, i ara ens intenta distreure amb l'acord de claredat", va reblar. I aquest diumenge a estat el torn del secretari general del partit, Jordi Turull, qui s'ha pronunciat en la mateixa línia durant un acte al Penedès. Així, el juntaire ha assegurat que la proposta de Pere Aragonès acabarà sent "l'acord de la brevetat i la soledat", perquè "va néixer mort" en no comptar amb el suport de la resta de partits independentistes.

Turull no s'ha quedat aquí, i també ha carregat contra la decisió d'incorporar la politòloga Astrid Barrio, de signe espanyolista, com a part del grup d'experts que han d'assessorar Aragonès amb l'acord de claredat. El secretari general ha recordat que ella va "batallar" contra l'independentisme, i per això ha acusat ERC d'intentar "dormir i desmobilitzar" el moviment. A més, ha recordat que el govern espanyol ja ha tancat la porta moltes vegades a pactar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya, com també ha fet respecte de l'acord de claredat.

Aragonès, amb pocs suports

El veto a la proposta de referèndum també ha arribat des de la CUP. Dimarts, la diputada Laia Estrada va assegurar que el plantejament del Govern parteix d'una "premissa fal·laç", que és que l'Estat s'avindrà a negociar i reconèixer el dret d'autodeterminació. "Això no passarà, és una realitat que hem d'assumir i no ens hem d'autoenganyar, sigui amb un govern del PSOE o un del PP", va afirmar la cupaire. I així ho va evidenciar la portaveu socialista, Alícia Romero, que també va parar els peus a Aragonès: el PSC va tancar la porta a les "propostes divisives" del president de la Generalitat. "El que ens cal és política útil, donar resposta a les necessitats dels catalans i la proposta de l'acord de claredat no va en aquesta línia", va reblar. "Neix en minoria i ens sorprèn que en aquests moments de greus problemes del país, com la sequera, el president no dediqui tots els seus esforços en aquests temes prioritaris".