Els treballs per a l'acord de claredat avancen per part del Govern del president Pere Aragonès. Però ho fa, ara per ara, sense cap majoria al darrere, amb només el suport dels comuns al Parlament de Catalunya. La resta de formacions independentistes, Junts per Catalunya i la CUP, expressen constantment les seves reticències i crítiques. En aquest context, avui Esquerra Republicana s'ha volgut reivindicar. "Continuem sent el partit que més por fa a l'Estat", ha defensat la portaveu i secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, que ha sostingut que per això és el que més pateix persecució i "maniobres" per part de l'Estat. "Fa anys que ho intenten, i cada cop la fermesa i la convicció es fa més gran", ha reblat.

Mentre el president Pere Aragonès lloa l'acord de claredat, que busca la celebració d'un referèndum pactat amb l'Estat espanyol, i el situa com a exemple dels "valors republicans" del Govern, la resta de l'independentisme no ho veu de la mateixa manera. "Abans ERC deia que era una pèrdua de temps esperar que Espanya acceptés un referèndum, i ara ens intenta distreure amb l'acord de claredat", denunciava Laura Borràs, presidenta de Junts, aquest cap de setmana. En termes semblants s'han pronunciat des de la CUP, que considera que l'executiu d'Aragonès parteix d'una "premissa fal·laç", que és que l'Estat s'avindrà a negociar i reconèixer el dret d'autodeterminació. "Això no passarà, és una realitat que hem d'assumir i no ens hem d'autoenganyar, sigui amb un govern del PSOE o un del PP", advertia la diputada Laia Estrada.

 

Especialment polèmic ha estat el fitxatge de la politòloga unionista Àstrid Barrio per integrar el consell acadèmic que ha de definir el full de ruta per plantejar una proposta a l'Estat. La portaveu Marta Vilalta, sense referir-se explícitament a Barrio, ha sostingut que la voluntat és que aquest consell acadèmic sigui “ampli i de consens”, i incorporar totes sensibilitats “sempre i quan defensin la lògica democràtica”.

Cas Borràs

Per a Esquerra Republicana la situació de Laura Borràs com a diputada del Parlament de Catalunya és insostenible. És per això que els republicans l’insten la presidenta suspesa de la cambra a “fer un pas al costat”, o que Junts per Catalunya l’animi a fer-ho, per a no “tacar” o “contaminar” el prestigi de la institució. No obstant això, la portaveu republicana i secretària general adjunta, Marta Vilalta també defensa que des de la Mesa es presentin al·legacions contra la resolució de la JEC, un òrgan que consideren que no pot “interferir” en l’activitat parlamentària. Dos posicionaments que Vilalta no ha considerat “incoherents” o contradictoris.

En una resolució dijous de la setmana passada, la Junta Electoral Central, recordant el precedent de l’expresident Quim Torra, va donar deu dies al Parlament perquè informi de les decisions preses amb relació a la condemna a inhabilitació de Laura Borràs per la seva etapa a la Institució de les Lletres Catalanes. Una decisió de l’àrbitre electoral que, com en anteriors ocasions, s’ha fet sense haver-hi encara una sentència ferma, perquè encara es pot recórrer davant d’altres instàncies superiors.

En aquest context, des de Calàbria es mostren “d’acord” que el Parlament presenti al·legacions en defensa del reglament de la cambra, que estableix que cal una sentència ferma, i per a “recordar a la JEC que no és competent per a retirar actes de diputats”. Ara bé, més enllà d’aquesta teoria, Marta Vilalta ha “recordat” que “no estem davant d’un cas de persecució, sinó de corrupció”. En aquest sentit, ha afegit, “per a protegir el Parlament, per a no tacar el Parlament amb casos de corrupció, hauria de fer un pas al costat”. I ha reblat: “Si ella no vol, hauria de ser Junts qui vetllés perquè ho fes”. Preguntada sobre la possible contradicció entre els dos posicionaments, la portaveu nacional d’ERC ha defensat que “no hi ha cap incoherència” i que sempre “defensen el Parlament”. D’aquí que sigui “compatible” presentar al·legacions contra la ingerència de la JEC i al mateix temps exigir la “dimissió com a diputada” de la presidenta de Junts per Catalunya, que és “un gest polític”.

Eleccions municipals

Les eleccions municipals del 28-M, que tindran lloc en poc més d'un mes, també s'han fet un petit espai a la roda de premsa dels dilluns. Marta Vilalta ha volgut subratllar la "gran fita" que Esquerra Republicana aconsegueixi presentar llistes a totes les capitals de comarca, amb la incorporació de Vielha i Pont de Suert. "Demostra que som l'organització hegemònica arreu, arribant a tots els racons del país", asseguren des de Calàbria.