L'Assemblea també ha demanat la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch. En un comunicat emès aquest divendres, l'entitat independentista qualifica l'actuació dels Mossos d'Esquadra d'ahir en la visita de Felip VI al Monestir de Poblet d'"abús policial".

"Van  actuar amb un clar biaix per ideologia reprimint la protesta independentista. Lamentablement aquesta pràctica és recurrent i ja s’ha convertit en sistèmica en el si del Departament d’Interior. El seu conseller, Miquel Buch, n'és el principal responsable i ja ha demostrat que no li fa res reprimir la protesta ciutadana noviolenta per protegir els poders de l’Estat espanyol", denuncia l'ANC.

La presidenta de l'organització, Elisenda Paluzie, ha denunciat que l'actuació de la policia catalana "va ser intolerable". En aquest sentit, Paluzie ha acusat el dispositiu de discriminar ideològicament els manifestants, ja que, segons ha explicat, "les persones convocades per Vox van poder arribar tranquil·lament fins als Monestir".

Paluzie també ha acusat els Mossos "d'actuar com una Guàrdia Reial protegint els interessos de la monarquia espanyola i vulnerant els drets fonamentals dels manifestants amb una actuació indiscriminada de la Brimo".

 

La responsabilitat de Torra

L'entitat, però, no s'ha quedat aquí i s'ha dirigit directament al president de la Generalitat, Quim Torra, a qui li ha demanat que actuï amb "responsabilitat i autoritat" i destitueixi Buch, "el principal responsable de les pràctiques repressives dels Mossos d’Esquadra".

Visita reial: un detingut i càrregues

Ahir, els Reis d'Espanya, Felip VI i Letizia, van visitar el Monestir de Poblet blindats per un contundent dispositiu dels Mossos​, que va carregar i, fins i tot, detenir Toni Cartanyà, membre del Secretariat de l'Assemblea Territorial Conca de Barberà de l'entitat, per evitar que la protesta arribés fins als monarques. 

A banda dels incidents viscuts entre manifestants i la policia, els monarques no van ser rebuts per ningú de la Generalitat, ni de la Diputació, ni cap ajuntament. Només van anar acompanyats del ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera. Dins del recinte els van rebre el pare abat Octavi Vila i el prior Rafael Barrue.