L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) considera que "acatar la Constitució espanyola per intentar votar de nou en un referèndum pactat amb l'Estat és enterrar la vigència de l'1-O i la unilateralitat". L'entitat independentista presidida per Dolors Feliu carrega contra la proposta de referèndum "a l'escocesa" del president de la Generalitat i candidat d'ERC a les eleccions del 12-M, Pere Aragonès, i assegura que el mandat del referèndum del Primer d'Octubre "encara és vigent". "El vam guanyar i l'hem de tornar a guanyar entre tots", ha reivindicat l'entitat independentista, que va rebutjar l'aposta de la seva presidenta d'impulsar una llista cívica per al 12-M.

La proposta d'Aragonès, rebutjada

El candidat d'Esquerra Republicana ha proposat aquest dimarts un referèndum a través de l'article 92 de la Constitució espanyola. Sota la pregunta "Voleu que Catalunya sigui un estat independent?", Aragonès ha proposat una resposta binària i sense requisits de quòrums. 

Tot i els intents del líder d'Esquerra, tothom ha rebutjat la seva proposta i, fins i tot, partits com el Partit Popular han portat el Govern en solitari d'Esquerra Republicana a la Junta Electoral perquè consideren que utilitza la institució amb "finalitats partidistes" abans de les eleccions del 12 de maig. El PSC, a més de rebutjar immediatament la proposta dels republicans, estudia també portar el Govern de Pere Aragonès a la Junta Electoral Central perquè considera que estan fent ús "partidista" de les institucions impulsant mesures com la proposta del referèndum o el finançament singular. En una roda de premsa després de la reunió de l'executiva, Parlon ha criticat que el Govern "aprofiti" per llançar propostes durant la precampanya electoral. 

La Moncloa també rebutja la proposta

Mentrestant, la sessió de control del Senat ha estat l'escenari d'un intercanvi de retrets entre el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la portaveu d'ERC, Sara Bailac, que ha acusat el govern espanyol de no atendre els "grans consensos" de la societat catalana per a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació i un finançament singular. Bolaños ha acusat els republicans de fer propostes "electoralistes" que al seu entendre només suposen tornar al "bucle infinit" de "l'enfrontament" i del "passat". Per contra, Bailac ha respost que "el que és un bucle i genera conflicte és retenir Catalunya en contra de la seva voluntat", i "el que és antic és no deixar votar la ciutadania, com va passar en aquest país durant quatre dècades de dictadura".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!