L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha rebutjat la proposta de llista cívica per un marge de 98 vots. Sota la pregunta “Estàs d'acord que l'Assemblea impulsi la Llista Cívica per la Independència a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya, per tal de fer efectiva la independència?”, els socis de l'entitat independentista han votat de forma dividida en contra de la idea impulsada per l'actual presidenta de l'entitat, Dolors Feliu. Els vots en contra han estat de 3.758 vots (49,45%); els favorables a la proposta han sigut 3.660 socis (48,16%); mentre que hi ha hagut 181 vots en blanc (2,38%). Els resultats, sota una participació de 7.599 socis, són vinculants, malgrat que Dolors Feliu hagi parlat "d'empat tècnic".

Per tant, amb aquest resultat, l'ANC no impulsarà una llista cívica de cara a les pròximes eleccions del 12 de maig i no representarà el 'quart espai' independentista, que, probablement, quedarà en mans del nou partit de Clara Ponsatí i Jordi Graupera: 'Alhora'.  L'entitat independentista ha presentat els resultats davant dels 700 assistents que omplien el Centre Cultural Can Costa de Taradell a la XII AGO de l’entitat. 

Feliu considera que els resultats són un: "Per ara, no" 

Així mateix, Feliu ha volgut subratllar que la idea d'impulsar una llista cívica “ha estat una opció favorablement considerada per a molts socis i, en aquest sentit, és un clar avís als partits”. També ha remarcat que el fet de coincidir amb l’avançament de les eleccions “de ben segur ha influït en el resultat final”. La presidenta de l'ANC ha assegurat que aquesta diferència mínima vol dir un “per ara, no”. Feliu també ha posat en valor el “coratge” de l’entitat “d’abordar qüestions divisives, però que estaven en debat a les bases des de fa temps”. Segons la presidenta, aquesta consulta ha implicat “un debat dur, però inevitable”.

 

Convocatòria d'eleccions

L'ANC també ha convocat eleccions entre el 14 i el 18 de maig del 2024, just dos dies després de les eleccions al Parlament de Catalunya. D'aquesta forma ho ha decidit l'Assemblea General ordinària celebrada a Taradell. La proposta ha tirat endavant amb 457 vots a favor, 4 en contra i 13 en blanc. El nou Secretariat Nacional prendrà possessió en un ple constituent que se celebrarà a Vilafranca del Penedès el pròxim 25 de maig. El secretari general de l'entitat presidida per Dolors Feliu, Jordi Domingo, ha estat l'encarregat de presentar la proposta d’eleccions, amb un calendari que va des del pròxim 25 d’abril al 25 de maig, i els socis l’han avalat per àmplia majoria. Sobre si es presentarà o no a les eleccions de l'entitat, Feliu ha dit que encara no s'ho ha acabat de pensar, però ha animat a tothom a fer-ho: "El més important és el pluralisme de l'Assemblea, no hi ha personalismes". Precisament, el cantautor Lluís Llach, crític amb la llista cívica, va posar sobre la taula la idea de presentar-se a les pròximes eleccions com a nou secretari nacional de l'entitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!