“Hi ha un gran consens a Catalunya que vostès ignoren de forma sistemàtica, i és que el 90% de la població catalana vol que la solució al conflicte polític sigui acordada i pactada”. És la forma amb la qual Félix Bolaños s’ha oposat aquest dimarts a la proposta de Pere Aragonès d’un referèndum; precisament pactat. Ha estat la resposta del ministre de la Presidència a les preguntes de la senadora republicana Sara Bailac, que li ha recordat que el president de la Generalitat ja ha fet dues propostes en les darreres setmanes per a Catalunya: un finançament singular i un referèndum d’autodeterminació.

 

La senadora republicana li ha recordat que el 80% de la població catalana vol un referèndum d’autodeterminació. I és cert: en el darrer baròmetre publicat pel Centre d’Estudis Catalans, només un 18% de la societat catalana estava en desacord amb la consulta; un 76% hi estava a favor i només el 6% de la població tenia una posició equidistant. En canvi, la realitat és que el mateix baròmetre indica que un 20% dels catalans és partidari de la unilateralitat, i que la voluntat d’arribar a una solució pactada és superior en l’independentisme (33%) que en l’unionisme (30%). Bolaños s’ha negat a respondre a les “propostes electoralistes i electorals” d’Esquerra Republicana, però alhora ha assenyalat que el pròxim 12 de maig els catalans hauran de triar entre “tornar al passat i la tensió o triar el futur, els acords, el diàleg, les empreses i la prosperitat”.

La proposta de Pere Aragonès

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dimarts quina és la seva proposta de pregunta per a un referèndum d’autodeterminació a Catalunya. “Voleu que Catalunya sigui un estat independent?” és la pregunta proposada pel candidat d'ERC el 12-M. El republicà ha fet l'anunci de la pregunta de la consulta després de rebre l'informe 'Identificació i concreció de les vies jurídiques per a la realització d’un referèndum que pregunti a la ciutadania de Catalunya sobre la independència' que ell mateix va encarregar a l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, a partir de l'informe del comitè d'experts sobre l'acord de claredat. La presentació de l'informe arriba ara, a les portes de les eleccions al Parlament convocades pel 12 de maig i amb els partits immersos ja en la precampanya electoral.

El govern espanyol ja havia reaccionat a la proposta d’Aragonès aquest dimarts a primera hora de la tarda. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Pilar Alegría ha tancat la porta a celebrar cap referèndum d’autodeterminació al país. La Moncloa ha minimitzat la iniciativa, emmarcant-la en la campanya de les eleccions catalanes del 12-M. De fet, la també ministra d’Educació s’ha referit al president de la Generalitat com el “candidat Aragonès”. "El pròxim 12 de maig hi ha eleccions, i els diversos candidats fan les diverses propostes", però la idea de preguntar els catalans sobre el seu futur polític "no està en el full de ruta de la concòrdia" del govern espanyol.

En la mateixa roda de premsa, Pilar Alegría ha estat preguntada si amb el referèndum d’autodeterminació pot acabar passant igual que amb l’amnistia: que Pedro Sánchez doni el seu braç a tòrcer. Però la portaveu de l’executiu ha assegurat que el referèndum està "diametralment oposat" a l'estratègia de Pedro Sánchez per desinflamar el conflicte polític entre Catalunya i Espanya.

La ministra s'ha escudat, a més, en les victòries electorals del PSC al país en els darrers anys, que han "refrendat" les polítiques del president del govern espanyol amb els catalans. Així, ha tornat a defensar que la proposta d'amnistia que van presentar el 2021 grups independentistes no era constitucional; mentre que la del PSOE, a parer seu, sí que ho és.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!