L'amnistia ha polaritzat la primera jornada del debat d'investidura. Gairebé l'ha monopolitzat. Ha protagonitzat al matí la intervenció del candidat Pedro Sánchez, tot i que no ha aparegut fins que portava una hora i 25 minuts de discurs. Ha saturat la intervenció dels grups de l'oposició, fins al punt que el líder de Vox, en comptes de debatre amb el candidat, ha anunciat que sortia al carrer amb els manifestants que protesten contra l'amnistia. I, a més, ha donat peu a un gir inesperat a la tarda, quan ha transcendit que el discurs de Sánchez sobre l'amnistia havia provocat malestar a Junts que, fins i tot, es podria replantejar el vot de demà. A diferència d'altres ocasions, quan al vespre han comparegut els portaveus d'ERC, Gabriel Rufián, i de Junts, Míriam Nogueras, ningú no s'ha mogut del seu escó, tret dels representants de Vox, que es manifestaven als carrers.

Al llarg de la tarda havia corregut la brama sobre el descontentament que ha provocat a Junts la forma com Sánchez ha abordat l'amnistia. Algunes fonts de la formació de Carles Puigdemont fins i tot apuntaven la possibilitat d'una abstenció a la votació de demà. D'aquí l'interès que ha despertat la intervenció de Nogueras. "Amb nosaltres no provi de temptar la sort", ha advertit la diputada independentista només iniciar la intervenció. Ha explicat les raons del malestar del seu grup, ha retret a Sánchez que el seu discurs "no ha estat valent" i li ha reclamat que li expliqués "què pensa fer". Ha insistit que, per Junts, "el mandat de l’1-O és vigent i el compromís amb la independència és irrenunciable". “Si algú diu que aquest acord és per girar full, enganya els ciutadans”, ha afegit. El silenci a l'hemicicle ha estat absolut mentre intervenia.

Sánchez, que ha escoltat el discurs amb l'orellera clavada, s'ha compromès a complir l'acord; a donar el punt final amb l'amnistia a un conflicte que és polític, com ha quedat escrit; i a no demanar que renunciïn als seus postulats, ja que tenen dret a defensar-los. En el debat, Nogueras no s'ha referit al sentit del seu vot de demà, però els diputats han conclòs que davant l'aclariment de Sánchez s'ha reconduït la crisi. "La sang no ha arribat al riu", sentenciava un diputat als passadissos de la Cambra. Això no obstant, ningú tenia tampoc dubte que Sánchez ha tingut un tast d'allò que serà aquesta legislatura.

Rufián, retrets a Junts

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, efectiu i ja molt esmolat en el debat parlamentari, ha aconseguit arrencar riures a l'hemicicle després de les llargues hores d'un debat esquerp i aspre, que fins aquell moment havia deixat poc espai a la distensió. S'ha esplaiat en els retrets al PP i Vox, però no només cap a ells. A Sánchez li ha advertit que recordi l'exemple d'Albert Rivera i Inés Arrimadas i "no se la jugui".  A Junts, li ha tirat en cara el menysteniment d'aquesta formació a la política d'acords d'Esquerra. Ha assegurat que durant quatre anys han estat "el sac de boxa de molta gent". "A Catalunya també es diuen mentides. Però l'única veritat és que fa quatre anys ERC va posar una música a sonar i ara tothom està al voltant", ha reblat per dirigir-se tot seguit amb un "benvinguts" als set diputats de Puigdemont i advertir-los que quan el PSOE els intenti enganyar —"que ho farà", ha pronosticat— els diputats d'Esquerra no diran mai que és culpa de Junts. "Sempre direm que la culpa és de qui és, del PSOE, i els ajudarem a fer que no passi", ha reblat.

En el torn de rèplica, Rufián ha retret que el PSOE segueixi parlant de fractura social a Catalunya pel Procés. "És de cunyat. Deixin de fer el cunyat!", ha reclamat. Ha denunciat l'existència de lawfare i ha apuntat directament el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón. Això ha provocat una intervenció de la portaveu del PP, Cuca Gamarra, reclamant la intervenció de la presidenta del Congrés.

Tensió Feijóo-Sánchez

El debat entre Sánchez i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha estat tan aspre com insubstancial. Feijóo ha cavalcat a l'hemicicle damunt del rugit d'un assentiment entusiasta dels diputats del PP, en un debat que s'ha reduït a un intercanvi de retrets, acusacions i fins i tot insults. Caps d'ells, però, ha superat la valoració de la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que des de la tribuna de convidats ha titllat Sánchez de "fill de puta", en un insult que ha estat inaudible, però que s'ha pogut llegir perfectament als seus llavis.

Feijóo ha retret que la investidura ja s'ha produït, fora d'Espanya, i que Sánchez arribava al ple investit des de Waterloo; ha titllat els pactes amb Junts d'exercici de corrupció política, perquè s'han pres "decisions que afecten l'interès general a canvi de beneficis personals"; i, mentre l'aclamaven els seus diputats, ha acusat Sánchez d'humiliar-se, ell i al seu partit, i li ha advertit que no té cap dret d'humiliar els espanyols. En el torn de resposta, el candidat ha interrogat Feijóo: "qui del PP s’ha vist amb qui de Junts, on, quan i de què van tractar?". Al darrer torn encara li ha demanat què farà si d'aquí a quatre anys arriba al govern, "anul·laria els indults i tornaria a la presó les persones que han sortit?".

Feijóo ha menystingut la presidenta del Congrés, Francina Armengol. L'ha ignorat quan li ha reclamat que acabés la seva intervenció perquè ja s'havia passat uns minuts. Li ha imposat els 10 minuts de més que, segons ha argumentat, li va concedir al socialista Óscar Puente quan es va encarregar de respondre-li al seu debat d'investidura. Però també s'ha fet el sord quan, un cop consumit aquest temps afegit, la presidenta li ha demanat que acabés. No ho ha fet fins que ha exposat fins al darrer full del seu discurs. 

Santiago Abascal, previsible, ha protagonitzat el seu discurs habitual i ha acabat explicant la seva "convicció absoluta que no estem davant una investidura, estem davant d’un cop a la nació". En acabar, ha anunciat que no es quedaria a escoltar més mentides i que sortia al carrer a fer costat als manifestants —uns 150, segons l'estimació de la policia aquest matí— que es concentraven a les portes del Congrés. El socialista Patxi López ha demanat la paraula per titllar el discurs de Vox d'incitació a l'odi, i ha advertit que no hauria de ser tolerat.

Des dels escons de Sumar, Yolanda Díaz, ha protagonitzat un moment Pimpinela amb Sánchez tan prescindible com apegalós.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!