L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) celebra que l’acord entre ERC i Junts per formar govern mantingui "l’essència independentista a la Generalitat" i treballi "per fer efectiva la República Catalana". "El poble va votar independència i el govern ha de treballar en aquesta línia", defensa l’entitat.

Des de l'AMI, asseguren que el camí cap a la independència "s’ha de veure materialitzat en cadascuna de les polítiques que s’impulsin des dels diferents departaments", i allarguen la mà al futur govern per "treballar i articular el món local favorable a la construcció d’un nou estat". "Els ajuntaments han estat peça clau al territori i hem de continuar tenint un paper destacat en la coordinació entre govern i entitats", afegeix l'entitat en un comunicat.

El nou Govern i el repartiment de conselleries

L'acord entre les dues formacions independentistes ha reformulat els departaments del nou Govern i ha deixat repartides les diferents conselleries entre diputats de Junts i d'ERC. Pel que fa a les responsabilitats de Polítiques Territorials, que tenen a veure amb l'organització territorial, passaran a mans de Junts en la conselleria unificada de Polítiques Digitals, Infraestructures i Agenda Urbana.

Per la seva banda, ERC passa a assumir la conselleria de Presidència, que tindrà les competències de Relacions Institucionals, Administració Pública i Administració Local.

Bo conselleries generalitat

Esquema de les noves conselleries del Govern acordat entre ERC i Junts. / ElNacional.cat

Entre altres novetats hi ha la vicepresidència, que també queda en mans de Junts. El partit de Puigdemont tindrà a més el departament d'Economia i el de Salut. 

Canvi a la presidència de l'AMI

La presidència de l'AMI també canviarà de mans enguany. L'entitat celebrarà aquest 4 de juny l’Assemblea General a Tarragona el dia 4 de juny on està previst el canvi a la presidència, que s'alterna entre ERC i Junts durant la legislatura municipal del 2019-2022. Si els dos primers anys el president ha estat Josep M. Cervera, l'alcalde de Junts de Port de la Selva, els dos darrers, el president serà d’Esquerra.

L’alcalde de l’Ametlla de Mar i actual vicepresident, Jordi Gaseni (Esquerra), ha anunciat que presentarà candidatura per ser ell el pròxim president.

 

Imatge principal: Assemblea General de l'AMI, el març de 2020. / Arxiu ACN