La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha fet aquest dilluns a París el seu primer viatge institucional per evitar que el conflicte català acabi a "la carpeta d'assumptes interns".

Alsina s'ha trobat amb  representants de l'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) i del govern francès. La consellera d'Acció Exterior s'ha reunit amb el secretari d'estat per la transformació de l'administració pública de l'executiu francès, Thierry Lambert, i la directora de Governança de l'OCDE, Elsa Pilichowski.

"El conflicte català segueix vigent. Estem en una nova etapa i el Govern ha de poder explicar-ho", ha assegurat als mitjans des de la capital francesa. La seva primera destinació des que va prendre possessió del càrrec. Durant la visita a la capital francesa, la consellera també s'ha trobat amb diputats i senadors francesos. Malgrat no revelar-ne els noms, Alsina ha apuntat que són de diferents partits polítics i que els explicarà que el "conflicte" polític amb l'Estat "segueix".

Una proposta a explicar

Alsina ha explicat que la visita pretén ser "una declaració d'intencions sobre la proposta estratègica de França per a Catalunya", un "soci prioritari" en temes "polítics, econòmics i culturals".

Per això, tal com ha asseverat, el viatge ha de servir per explicar que "el conflicte català segueix vigent", detallar quina és la posició de la Generalitat sobre aquest tema i "confirmar la legitimitat de l'acció exterior del Govern i la voluntat de seguir exercint-la".

Pols a Espanya pel relat internacional

"No volem que ens posin a la carpeta d'assumptes interns i existeix un gran perill per la comunicació i els missatges que s'han anat transmetent des de la part del Govern espanyol", ha assegurat Alsina, que ha destacat la importància que Catalunya tingui "veu pròpia" i no deixi oblidar els seus socis que "hi ha una sèrie de recomanacions del Consell d'Europa que no s'han complert encara" en relació amb el procés.

Posteriorment, a les 19 hores, la consellera encapçalarà l'esdeveniment institucional de la Diada Nacional de Catalunya a París, que coincideix amb dues exposicions de Dalí i Gaudí i en el qual es presentaran, ha dit, "una sèrie d'actes que tindran lloc a les diferents ciutats on el Govern té delegacions"

La taula de diàleg

El conflicte català segueix vigent, com assegura la consellera Alsina i la celebració de taula de diàleg s'acosta cada cop més. Des de Junts per Catalunya es manté la pressió per tal que assisteixi el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. La portaveu i vicepresidenta de la formació, Elsa Artadi, ha afirmat aquest dilluns que és "imprescindible" que Sánchez sigui present a la trobada, prevista per a la tercera setmana de setembre. No fer-ho, assegura, demostraria que menysprea la taula i el Govern.

Artadi ha destacat que la presència de Pedro Sánchez a la reunió demostraria "que té un mínim d'interès que l'espai funcioni", perquè el debat sobre la seva assistència "no ajuda a resoldre el conflicte". La portaveu de Junts ha demanat al govern espanyol que digui d'una vegada si el president espanyol serà a la taula, i ha recordat que sí que ho va fer quan es va celebrar la primera, el 26 de febrer de 2020. "Des de llavors s'ha dedicat a buscar excuses", ha reblat.

Imatge principal: Victòria Alsina a París. ACN