El president de la Generalitat, Pere Aragonès, encapçalarà la part catalana a la taula de diàleg amb l'Estat, faci el que faci el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que encara no ha aclarit si hi participarà.

Així ho ha confirmat la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en la roda de premsa d'aquest dilluns posterior a l'executiva, en la qual també ha aclarit que des de la formació no entendrien que Sánchez no hi anés, ja que així es va acordar.

Tanmateix, Vilalta ha  aclarit que "la importància de taula és l'existència de la taula en ella mateixa", i ha recordat que "va costar molt fer seure el govern espanyol", de qui ha assegurat que "hi van anar obligats".

Vilalta ha avançat que està força definit qui representarà el Govern de la Generalitat a la taula, però ha afegit que li pertoca a l'Executiu fer l'anunci final. En aquesta mateixa línia, també ha confirmat que ambdós gabinets estan treballant en la data i hora de la trobada i en el seu contingut. En tot cas, ha insistit que la reunió hauria de ser la setmana vinent.

Marta Vilalta - Marc Puig (ERC)

Foto: Marc Puig (ERC)

"Canalitzar" la força de la Diada

La dirigent republicana ha aprofitat que aquest dissabte és la Diada Nacional de Catalunya per demanar que la força que es demostri en aquesta jornada es "canalitzi" cap a la taula de diàleg.

"Des d'ERC estem convençuts que serà una Diada on podrem tornar a demostrar la capacitat de mobilització de l'independentisme. És una de les oportunitats més grans que tenim. Podem demostrar que el moviment segueix existint i sent fort", ha reivindicat.

Vilalta ha insistit que la taula de negociació amb l'Estat és "imprescindible i necessària" per resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat, i ha insistit que aquesta setmana, amb la Diada, "ha de ser el millor dels preludis".

Resposta a Colau

Sobre les declaracions que ha fet l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en les quals ha afirmat que "és evident que no hi ha cap condició per plantejar un referèndum a curt termini", Vilalta ha respost que "tothom sap que la clau de volta és que es pugui votar, també l'alcaldessa".

La republicana ha retret als comuns que "es desconnectin tan sovint d'aquest gran consens de país i caiguin en la irrellevància política". "Tenir alcaldies i ministeris si no es fan passos endavant no serveix de res. Resoldre el conflicte no és cap tonteria", ha rematat.

Ampliació de l'Aeroport

Pel que fa a l'ampliació de l'aeroport, Vilalta ha reiterat la posició que ja va expressar tant el partit com el mateix president Aragonès, insistint que no es tirarà endavant cap projecte que malmeti l'espai natural de la Ricarda.

"Defensem poder debatir com modernitzem aquesta infraestructura estratègica des d'aquí. Qui no vol preservar l'espai de la Ricarda ni explorar alternatives és el govern de l'Estat o Aena", ha conclòs.

 

Imatge principal: el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president espanyol, Pedro Sánchez, reunits en una trobada bilateral celebrada el passat mes de juny / Foto: Efe