El president Pere Aragonès i la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, han reivindicat l'amnistia i el referèndum d'autodeterminació davant del cos consular de Barcelona en una recepció celebrada aquest dimecres al Palau de la Generalitat.

"S'obre una nova etapa en què volem resoldre de manera acordada i dialogada el conflicte entre Catalunya i Espanya del qual tots són coneixedors", ha dit Aragonès. El president ha afegit que la proposta del Govern en la taula de diàleg amb l'Estat serà l'amnistia i un referèndum d'independència i ha afegit que l'Executiu mantindrà sempre el seu "compromís inequívoc amb els principis bàsics de la democràcia i la llibertat". 

 

EuropaPress president generalitat pere aragones consellera accion exterior generalitatPere Aragonès i Victòria Alsina durant una reunió amb els representants del cos consular acreditat a Barcelona / Europa Press

 

En la mateixa línia s'ha expressat la consellera Alsina, que s'ha fet seves les paraules de l'exjutge del Tribunal Suprem nord-americà Ruth Bader Ginsburg: "Lluita per les coses que t'importen però fes-ho de manera que impulsi els altres a seguir-te". "És una frase important en un context polític com el de Catalunya que té un conflicte que no s'ha resolt", ha dit.

Alsina ha reivindicat com una "victòria important" l'informe aprovat pel Consell d'Europa que demana a Espanya aturar la repressió contra el moviment independentista català. "Les demandes de Catalunya han estat ratificades pel Consell d'Europa. Treballarem en la via institucional per aconseguir el referèndum i l'amnistia", ha avisat la consellera.

Fons europeus i transformació

Per altra banda, tant Aragonès com Alsina han volgut emfatitzat que Barcelona i Catalunya "estan obertes al món" i han posat a disposició de tot el cos consolar el Govern. "Hem d'aprendre lliçons de la pandèmia de la Covid-19 i recuperar l'escala humana en les decisions que estan al servei de la ciutadania. Això serveix també per al projecte europeu i per al conjunt de les organitzacions internacionals", ha reivindicat el president.

Aragonès també ha exposat els quatre eixos de "transformació" del Govern: el social, el feminista, el verd i el democràtic; i ha defensat que els fons europeus són una "oportunitat" per tirar endavant aquests canvis.

Per la seva banda, la consellera ha destacat que la capital catalana és la quarta ciutat del món amb més consolats, només per darrere de Nova York, Hong Kong i Hamburg, i ha expressat la seva voluntat de crear un hub consolar.

També ha afirmat la voluntat de la seva Conselleria de seguir fent acció exterior "per connectar Catalunya amb el món i el món amb Catalunya", com ja va dir després que el Tribunal de Comptes imposés una fiança de 5,4 milions d'euros a una quarantena d'exalts càrrecs de l'administració catalana per promoure el procés a l'exterior. Per últim, ha manifestat el desig del Govern de "participar en els reptes globals i sumar-se a les solucions".

 

El president del Govern, Pere Aragonès, i la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, durant una reunió amb els representants del cos consular acreditat a Barcelona /  Europa Press