El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, ha acusat el govern espanyol de ser "còmplice" de la "tragèdia" a la Mediterrània i "sabotejar" els que compleixen amb el "deure humanitari". En el marc del ple del Parlament, el titular d'Exteriors ha assenyalat que la política "equivocada" de "blindar" els ports provoca més morts que mai.

El conseller ha garantit que si el govern de Pedro Sánchez acaba multant Open Arms amb 900.000 euros "per fer la feina que haurien de fer els governs", l'executiu català "reaccionarà" davant de l'executiu espanyol i de les instàncies internacionals que calgui.

Bosch ha assenyalat que l'estat espanyol és "corresponsable " d'aquesta política "equivocada" i ha lamentat que actuï de forma contrària al deure humanitari perquè "provoca més tragèdia". En aquest sentit, ha assegurat que abans del tancament dels ports europeus, moria un 2,5% de persones refugiades mentre que amb la política de "bloqueig actual" aquest percentatge de morts ha pujat al 12%.