Proactiva Open Arms ha atracat aquest dimarts una de les seves llanxes en un moll al costat de l'Eurocambra per reclamar a la UE "que posi fi a la criminalització" de les ONGs de rescat al mar i garanteixi "vies segures". L'acció, amb un petit recorregut pel Rin, arriba després que Itàlia detingués fa uns dies la capitana del Sea-Watch 3, Carola Rackete, pel rescat de 40 migrants al Mediterrani.

L'organització denuncia que durant el 2019 almenys 597 persones han mort en aquest mar i reclama al nou Parlament Europeu i la futura Comissió que calen mesures "urgents" de recerca i rescat al Mediterrani. L'arribada de la llanxa d'Open Arms coincideix amb la sessió constitutiva de l'Eurocambra aquesta setmana.

Open Arms Eurocambra - ACN

A la seva arribada al moll, els membres de l'organització han baixat de la llanxa, on també els acompanyava l'eurodiputat de Podemos Miguel Urbán. Un cop a terra, els ha rebut un grup d'eurodiputats, entre els quals hi havia Ernest Urtasun (Catalunya en Comú) i Diana Riba (ERC).Una de les membres d'Open Arms que són presents a Estrasburg aquest dimarts és Anabel Montes. Montes va haver de fer front a càrrecs per part de les autoritats italianes després que ella i el capità del vaixell rebutgessin entregar els migrants rescatats a les milícies de Líbia que actuaven com guardacostes.
 

El govern espanyol amenaça amb multes

D'altra banda han denunciat que el govern espanyol els "amenaça" amb multes d'entre 300.000 i 900.000 euros si rescaten migrants a la deriva al Mediterrani. Segons ha explicat Montes, el govern espanyol ha advertit l'organització de possibles sancions per "infraccions" contra la seguretat marítima si rescaten persones al mar. "No podem anar a fer una recerca activa", ha criticat en roda de premsa recordant que "qualsevol vaixell té l'obligació moral i legal d'assistir embarcacions en perill".