L'exvicepresident socialista Alfonso Guerra ha afirmat que Pedro Sánchez ha actuat amb presumpta "superioritat moral" en indultar als presos independentistes. El socialista ha assegurat que hi ha  "certes irregularitats" en la concessió dels nou indults als líders independentistes. La crítica de Guerra se centra en el fet que els indults no van demanar ells mateixos aquesta mesura. També ha destacat que no han mostrat penediment, segons recull l'ACN.

Guerra considera una falta greu que els indultats diguin que "ho tornaran a fer" i no hagin "acatat la Constitució". L'exdirigent socialista també ha lamentat que el govern espanyol hagi dit que els contraris a la mesura de gràcia són "venjatius". Per Guerra aquesta posició del govern espanyola mata tota possibilitat de debat. 

En la seva entrevista a RNE, Guerra ha carregat contra Pedro Sánchez, qui considera que està "imitant als nacionalistes catalans". El polític socialista sempre s'ha mostrat contrari a indultar als presos del procés.

Alfonso Guerra ha reclamat una "presència molt forta" de l'Estat a Catalunya, ja que creu que actualment "l'Estat no té presència". Guerra ha tirat en cara la suposada complicitat de ràdio pública, on estava fent l'entrevista, amb la pèrdua de control sobre Catalunya. L'exvicepresident ha assegurat que la RNE hauria de defensar "sistemàticament" la Constitució a Catalunya perquè actualment "s'assembla molt a TV3", segons informa Europa Press.

Estampida de recursos

El malestar que ha expressat Guerra en l'entrevista a RNE és compartit per altres polítics espanyols, els quan han estat més actius amb el seu rebuig cap als indults i han interposat recursos. Els primers han estat Ciutadans, que també demanen la suspensió cautelar de la sortida de presó. L’han presentat conjuntament Inés Arrimadas i el seu portaveu i advocat Edmundo Bal. 

El partit d'ultradreta Vox ha estat la segona formació política en presentar un recurs sobre els indults als presos del procés. El dirigent del partit ultradretà, Santiago Abascal, ha entonat un ho tornarem a fer particular quan ha comparegut davant dels mitjans després d'interposar el recurs. "Els tornarem a fer seure al banc dels acusats i acabaran de nou a la presó si ataquen la legalitat constitucional", ha assegurat Abascal. 

Només falta el PP, que encara no ha presentat cap recurs ni ha anunciat quan ho farà. Els populars justifiquen la seva legitimitat per presentar un recurs al·legant que el seu líder, Pablo Casado, és víctima dels CDR per una suposada cerca del seu nom a Google. 

 

Imatge principal: Alfonso Guerra, vicepresident del govern espanyol socialista, atent els mitjans de comunicació / ACN