L'exvicepresident del govern espanyol Alfonso Guerra s'ha mostrat contrari a la concessió dels indults als condemnats per la causa de l'1-O. El polític socialista ha assegurat que si el Consell de Ministres acaba adoptant aquesta mesura seria "un acte il·legal" i "políticament indesitjable". 

En una conferència en el marc del fòrum España a Debate, Guerra ha aprofitat per carregar contra la postura de la Moncloa vers els indults. Pel veterà polític socialista el govern de Sánchez s'equivoca en pensar que els indults estan a lliure disposició de l'Executiu. L'exvicepresident ha remarcat que la llei sobre els indults reclama un informe prescriptiu del tribunal que va jutjar els acusats on s'exposi "si es compleixen o no les condicions que estableix la llei". 

L'informe en qüestió és l'emès pel Tribunal Suprem el passat dimecres, on s'oposava a la concessió dels indults, en especial, com ha recordat Guerra, "perquè no hi ha penediment" per part dels condemnats. És per això que l'exvicepresident socialista ha assegurat que el govern espanyol no pot donar els indults. "Si diu això l'informe, no els pot donar, seria un acte il·legal", ha sentenciat el socialista. 

La Moncloa resisteix 

Moltes veus s'han alçat en contra dels indults als presos polítics, tant des de la dreta com des de dins de les mateixes files del PSOE, on els barons socialistes han mostrat el seu rebuig frontal. Tot i això, des de la Moncloa en fan cas omís i se centren a aplanar el camí cap a la possible aplicació d'aquesta mesura. 

Diversos ministres socialistes han sortit en defensa de la concessió dels indults i s'han situat al costat de Pedro Sánchez. Els membres socialistes del govern espanyol mantenen un discurs similar, en el qual recorden que l'indult és una mesura contemplada per la llei i la millor opció per desescalar el conflicte amb Catalunya.

Tot i l'oposició del Tribunal Suprem, l'Executiu socialista ha tancat files al voltant del president Sánchez, qui des de fa dies repeteix que vol apostar per la "concòrdia" i no per la "revenja", un mantra que sembla augurar la concessió de l'indult als presos polítics. 

 

Imatge principal: Alfonso Guerra, exvicepresident del govern espanyol, als Desayunos d'Europa Press / Europa Press