La majoria de titulars des de fa una setmana es concentren en el joc pel tron a l'Ajuntament de Barcelona. Però a només 13 quilòmetres de distància, al de Badalona, s'hi lliura una batalla de proporcions similars. Igual d'ajustada. Igual de trepidant. Igual de complexa. Xavier García Albiol va guanyar clarament les eleccions (11 regidors), tanmateix no compta amb els suports suficients per ser investit amb majoria absoluta (14 regidors). La clau és si la resta són capaços de construir una suma alternativa per arrabassar-li la vara d'alcalde. Perquè això passi cal que La Badalona Valenta, la coalició entre Guanyem i ERC, s'entengui amb el PSC. I de moment, tots dos opten per votar a favor dels seus respectius candidats, Dolors Sabater i Àlex Pastor. Si és així, aplanaran el camí perquè Albiol sigui alcalde. 

Badalona

Els tres aspirants a comandar el govern municipal de la quarta ciutat de Catalunya ja han sigut alcaldes abans: Albiol (PP) entre 2011 i 2015, Sabater (Guanyem) entre 2015 i 2018 i Pastor (PSC) entre 2018 i 2019. De fet s'han anat prenent la cadira entre ells al llarg dels darrers quatre anys. I les punyalades patides i executades durant aquest temps pesen ara com una llosa per als pactes postelectorals. 

Com passa a tots els ajuntaments, el dia de la investidura serà el 15 de juny. Si a la primera votació cap regidor no obté la majoria absoluta (en aquest cas 14 regidors), automàticament serà proclamat alcalde el més votat, per tant Xavier Garcia Albiol. Això vol dir que l'única opció per barrar-li el pas és que Sabater i Pastor llimin les seves aspreses del passat i s'empassin alguns gripaus. Cal recordar que els socialistes, que l'any 2015 van votar a favor de Sabater per evitar que governés Albiol, van acabar aliant-se amb el líder del PP per fer fora l'alcaldessa amb l'argument que no complia amb les promeses bàsiques de mantenir la neutralitat en relació al procés i d'executar els pressupostos en matèria social. El juny de 2018, els socialistes van presentar una moció de censura i van prendre-li l'alcaldia gràcies al suport d'Albiol. 

àlex pastor dolors sabater moció censura badalona Sergi Alcázar
Foto: Sergi Alcàzar

Per entendre el panorama, cal aturar-se a repassar l'actual equilibri de forces a Badalona, resultat del 26-M. Albiol, que ha amagat les sigles del PP durant la campanya, s'ha imposat amb més del 37% dels vots. Guanyem Badalona en Comú, que aplega membres de la CUP i independents de l'òrbita de Podem i els comuns s'ha presentat conjuntament amb ERC, amb qui havien compartit govern municipal. La coalició electoral els ha fet perdre un regidor. De la candidatura unitària han quedat fora oficialment els comuns, que comandats per ICV han concorregut en una llista a part que ha tret dos regidors. Els socialistes, que ostenten el govern en funcions, en minoria (només tres regidors) han millorat resultats, però en comparació amb la tònica de la resta de l'Àrea Metropolitana, a Badalona han crescut menys. 

xavier garcia albiol   dolors sabater   ACN
Foto: ACN

Aquest divendres a la tarda hi haurà una trobada clau entre els equips negociadors dels socialistes i de Guanyem. Tots dos defensen la necessitat d'impedir que mani Albiol i de promoure un govern liderat per les esquerres. Però de moment cap dels dos no baixa del burro: volen l'alcaldia. Fonts de l'entorn de Dolors Sabater avancen a ElNacional.cat que només seran a un govern amb el PSC si ella n'és l'alcaldessa. En paral·lel, els socialistes expliquen a aquest diari que aquesta opció és impossible, sobretot, diuen, perquè no volen una alcaldessa amb biaix independentista tenint en compte els mesos agitats que es preveuen, amb la sentència contra els líders independentistes.

Amb tot, les mateixes fonts de Guanyem obren una escletxa: votar el candidat del PSC, Àlex Pastor, com a mal menor, amb l'única missió de vetar Albiol. Malgrat això, també reconeixen que es troben amb pressions internes de tot tipus. Si l'endemà de les eleccions la militància els advertia que "abans Pastor que Albiol", mica en mica la cosa ha anat virant a "si Pastor ha d'acabar pactant amb Albiol, tant per tant, que governi Albiol". Alhora, alerten que els socialistes malden per trencar el seu grup municipal, és a dir, per fracturar la seva aliança amb ERC. 

Una de les fórmules que encara no s'ha posat oficialment al damunt de la taula seria que Guanyem-ERC i els socialistes es partissin l'alcaldia, dos anys per a cadascú. El problema, expliquen des de dins, és que passats els dos primers anys caldria tornar a votar per investir el nou alcalde i ara per ara no hi ha la confiança necessària com per creure que no hi hauria traïcions. L'únic punt en què coincideixen totes les parts és que el desllorigador no arribarà fins al darrer segon. I que hi podria haver sorpreses d'última hora.