Els alcaldes dels municipis del Baix Segre, pendents de les noves mesures de confinament més estrictes que va anunciar ahir el Govern, demanen saber quines són les dades de contagis de cada localitat. "Així sabrem com està la situació del coronavirus i ajudaria a minimitzar els riscos", ha demanat l'alcalde d'Alcarràs, Manel Ezquerra.

Segons els batlles d'Alcarràs, Soses, Seròs, Aitona, La Granja d’Escarp, Massalcoreig i Torres de Segre, i les entitats descentralitzades de Sucs i Raimat, la Generalitat els va dir que no podrien facilitar-los les dades "perquè ho prohibeix la llei de protecció de dades". En la roda de premsa, han denunciat que els calen molts mitjans humans per fer que es respecti el confinament i per saber la situació dels brots en els seus municipis.

Més mesures i recursos

Els alcaldes demanen conèixer també quines empreses tenen brots de coronavirus per poder prendre les mesures que calgui i treballar conjuntament totes les administracions. "Necessitem asseure'ns tots en una mateixa taula", ha dit Ezquerra, demanant més coordinació. 

alcaldes del segriàRoda de premsa dels alcaldes del Baix Segre. / Captura

Per això, reclamen formar part del Procicat del Segrià. "Ens van explicar les mesures trenta minuts abans", s'ha queixat l'alcalde d'Alcarràs. Durant la mateixa roda de premsa, han sabut que aquesta tarda de dilluns es començarà a notar més presència d'agents dels Mossos d'Esquadra en aquests municipis. Els alcaldes han celebrat la notícia, però s'han queixat que "s'improvisa massa".

També demanen poder tenir més recursos humans i rebre ajuts econòmics per fer front a les despeses econòmiques derivades d'atendre ciutadans amb pocs recursos econòmics.

Actuar de forma responsable

En roda de premsa, els alcaldes del Baix Segre demanen als ciutadans que actuïn de forma "responsable" i segueixin les recomanacions fetes des del Govern "davant del buit legal".

La Fiscalia de Lleida ha considerat que el decret llei anunciat pel president de la Generalitat, Quim Torra, per reforçar i ampliar les mesures de confinament a Lleida "seria de nou il·legal i recurrible al (Tribunal) Constitucional" si aborda drets fonamentals.

Els alcaldes volen que se'ls informi sobre quina és la situació en què queda el territori fins que entri en vigor el decret llei que tirarà endavant l'executiu català, per tal de poder-lo explicar tant al sector comercial i de la restauració com a la ciutadania.

Imatge principal: Els alcaldes del Baix Segre, a la roda de premsa. / Captura