La Fiscalia de Lleida ha considerat que el decret llei anunciat pel president de la Generalitat, Quim Torra, per reforçar i ampliar les mesures de confinament a Lleida "seria de nou il·legal i recurrible al (Tribunal) Constitucional" si aborda drets fonamentals.

"No hi pot haver decret llei si toca drets fonamentals", ha valorat en declaracions a Europa Press el fiscal cap de Lleida, Juan Boné.

Així s'ha pronunciat sobre l'anunci de Torra que aprovarà un decret llei per reforçar i ampliar les mesures de confinament adoptades a Lleida, després que el Jutjat d'Instrucció 1 de Lleida, en funcions de guàrdia, no ratifiqués una resolució de la conselleria de Salut.

La resposta de Torra

Davant de l'advertència del fiscal, el president Torra, en una piulada del seu compte de Twitter, s'ha preguntat: "Però això què és?". Davant la decisió de la jutgessa de Lleida de denegar l'enduriment del confinament, Torra ha decidit reunir el Govern en un Consell Executiu extraordinari per aplicar les mesures per la via d'un decret-llei. 

Lleida i set municipis més

La resolució ordenava confinar a casa seva els habitants de Lleida ciutat, Alcarràs, Aitona, La Granja d'Escarp, Massalcoreig, Seròs, Soses i Torres de Segre, i les entitats municipals descentralitzades de Sucs i Raimat.

Boné assenyala que l'article 86 de la Constitució diu que "en cas d'extraordinària i urgent necessitat, el Govern podrà dictar disposicions legislatives provisionals que prendran la forma de decrets llei".

Buch Verges Lleida ACNBuch i Vergés van anunciar les mesures d'enduriment del confinament en Lleida diumenge en roda de premsa / ACN

Tanmateix, "no podran afectar" l'ordenament de les institucions bàsiques de l'Estat, als drets, deures i llibertats dels ciutadans regulats en el Títol I, al règim de les Comunitats Autònomes ni al Dret electoral general.

Afegeix que no poden ser objecte de decret llei la reforma de l'Estatut, les matèries objecte de lleis de desenvolupament bàsic, la regulació essencial i el desenvolupament directe dels drets reconeguts per l'Estatut i per la Carta dels drets i deures dels ciutadans de Catalunya i el Pressupost de la Generalitat.

El fiscal en cap de Lleida apunta també que l'article 64 d'Estatut de Catalunya diu el mateix sobre els decrets llei.

Imatge principal: Quim Torra en una visita a les comarques de Lleida, a Bassella / ACN