Ahir divendres començava oficialment la campanya electoral de les eleccions a Andalusia marcades per la candidatura de Macarena Olona i les enquestes donen com a clar guanyador l'actual president de la Junta, Juanma Moreno Bonilla, del Partit Popular, a pocs escons de la majoria absoluta. En un dels primers actes de la campanya, els populars han ficat ja la pota amb un comentari molt desafortunat de l'alcalde del municipi d'Estepona (Màlaga). En un míting en que participava també el líder nacional del partit, Alberto Núñez Feijóo, José María García Urbano ha volgut fer broma sobre la seva mà, que portava embenada, deixant clar que no tenia res a veure amb un cas de violència masclista. 

"No entro en gaires explicacions, però alguns m'han vist la mà així. Què és el que ha passat? Doncs no he ficat la mà a cap lloc estrany… Ha estat un accident domèstic que no té res a veure amb la violència de gènere tampoc li he clavat una bufetada a ningú. No ho he fet a la meva vida i no ho faré", ha dit amb un somriure a la cara des de l'escenari on ha donat pas a la intervenció de Feijóo. Evidentment, el vídeo s'ha fet viral, i molts perfils de Twitter han lamentat que sembla que el popular compri el discurs de Vox, de qui podrien arribar a dependre per governar, sobre la violència de gènere, que ells neguen i anomenen violència intrafamiliar. En el següent vídeo, compartit pels populars, es pot sentir García Urbano pronunciar-se en aquests termes a partir del minut 11. 

Disculpes acceptades? 

Hora i mitja més tard d'haver pronunciat aquestes paraules i després de la revolada que han generat a Twitter, el mateix Jose María García Urbano ha volgut sortir al pas per disculpar-se a la mateixa xarxa. "Avui m'he equivocat i demano disculpes. La violència de gènere mereix tot el respecte i el més profund rebuig per part de tots. Ho lamento", ha escrit en una piulada. Aquestes disculpes, però, no han acabat de convèncer alguns dels seus companys al consistori, com ara Antonio Benítez, regidor socialista a Estepona: "Un comentari fora de lloc i molt desafortunat. Em sento indignat coma regidor del PSOE a Estepona. Digui alt i clar la de vegades que en sessions de plens ha posat la seva prepotència en la meva companya Emma Molina com a dona", li ha retret, contestant a la piulada. 

La resta de partits no s'han estat de comentar les paraules de García Urbano. Per exemple, la candidata de la coalició d'esquerres 'Por Andalucía', Inma Nieto, ha rebutjat aquest dissabte les disculpes ofertes per l'alcalde. "Les dones no acceptem les seves disculpes, ja n'hi ha prou de frivolitzar", ha asseverat Nieto, que ha subratllat que "amb la violència masclista no es fan bromes".

El secretari general del PSOE-A i candidat a la Presidència de la Junta, Juan Espadas, ha criticat aquest dissabte algunes "bromes pesades" que, a parer seu, s'han sentit a dir aquests dies per part de representants del PP amb relació a temes com la sanitat o la violència de gènere, i els ha retret les seves "coincidències" amb Vox respecte d'aquest últim punt.