"Inadmissible". Aquesta ha estat la reacció del president de la Generalitat, Pere Aragonès, a les declaracions fetes pel líder del PPAlberto Núñez Feijoó, sobre l'escola catalana. Aragonès ha compartit aquest dimecres amb els seus seguidors de Twitter un missatge després que el popular hagi dit que a les escoles catalanes hi ha "apartheid lingüístic" dels "nens que no poden tenir coneixement del castellà a les aules". En el tuit, el president català ha retret que Feijóo banalitzi "el dolor, les morts i la ignomínia que va comportar l'apartheid", i per això ho ha qualificat "d'una baixesa política i moral inadmissible". Per la seva banda, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha assegurat a la premsa que "les dades i la pau social sobre el tema [de la immersió lingüística] ho desmenteixen". També ha reaccionat a les declaracions del líder popular la batllessa de Barcelona, Ada Colau, que ha titllat la comparació Feijóo de "barbaritat" i l'ha convidat a visitar qualsevol escola barcelonina de la seva elecció per comprovar que la realitat no és aquesta.

TUIT pere aragones feijoo escola catalana
La piulada del president de la Generalitat

"Atac a Catalunya"

En la mateixa piulada, el president de la Generalitat ha considerat que l'analogia de Feijóo, que també ha estat emprada pel seu predecessor, Pablo Casado, no és més que un "nou l’atac a Catalunya per guanyar quatre vots". A més a més, la consellera Vilagrà ha afegit que no pot estar "més en desacord" amb Feijóo. En una roda de premsa a l'Ajuntament de Barcelona, després de la reunió de la Comissió Mixta, la consellera de la Presidència ha recordat que no és la primera vegada que polítics de l'Estat fan aquest tipus d'afirmacions, encara que no estiguin recolzades per dades. Per últim, l'alcaldessa Colau ha qualificat la comparació de l'escola catalana i l'apartheid de "barbaritat", i ha convidat Feijóo a visitar qualsevol col·legi de la ciutat que lidera per comprovar-ho. A parer seu, les declaracions han estat motivades o bé des de la ignorància per la realitat social a Catalunya, o es tracta directament d'una mentida.

"Apartheid lingüístic"

Feijóo no només ha comparat l'escola en català amb un sistema d'opressió racista que va durar més de quaranta anys, sinó que s'ha submergit de ple en el discurs de l'extrema dreta i del seu antecessor. La nova era del PP s'assembla molt a l'anterior, ja que el passat desembre, Pablo Casado, aleshores president dels populars, va fer exactament la mateixa comparació: "Els socis del Govern estan fent un apartheid lingüístic a Catalunya". Aquesta declaració de Casado es referia a la sentència del 25% de castellà a les aules, igual que el seu successor ha fet uns mesos després. A més de la comparació més que desafortunada de Feijóo, aquest no ha desaprofitat l'ocasió per carregar contra el Govern, al qual ha titllat de "garant de l'incompliment de la llei", i contra el PSC, del qual ha afirmat que "fa picades d'ullet" a l'independentisme. El líder dels populars ha remarcat la situació a Catalunya és "greu" i que és "atípic" que un president del govern espanyol "miri a una altra banda"