Xavier Garcia Albiol s'ha erigit avui com a únic alcalde que ha fet alguna cosa per resoldre la situació al Gorg amb la nau ocupada de Badalona que es va cremar dimecres. Han mort almenys 3 persones i 25 més han resultat ferides. El ball de retrets les darreres hores ha estat evident. Tot i no voler entrar en el debat sobre responsabiltiats polítiques, el cert és que aquesta guerra de partits ha estat flotant en l'ambient les darreres 48 hores. De fet, ahir, l'alcalde de Badalona, quan els bombers van donar per acabada la seva acutació i van traspassar la situació a l'Ajuntament, va treure ja tota l'artilleria contra el poder judicial i les administracions competents que, segons ell, no l'han deixat actuar com calia per evitar el que va qualificar des del primer moment com una "tragèdia".

L'alcalde de Badalona avui ha fet públic que fa dos mesos va enviar una carta al jutge demanant poder entrar a la nau per veure la situació. La llei no li permetia entrar. Es tracta d'una propietat privada. I Xavier Garcia Albiol va centrar la gestió en la seguretat. Durant els darrers mesos hi hagut diversos controls a l'exterior amb la Guàrdia Urbana i el CNP.

L'alcalde popular ha retret a Dolors Sabater i Àlex Pastor que no actuessin per evitar una desgràcia com aquesta tot i tenir constància de la situació que es vivia en l'espai. Albiol ha destacat que, tot i que la nau estava en situació d'ocupació des de 2008, no va ser fins al 2017 quan va començar a ser origen de problemes al barri, i ha defensat que des que va recuperar l'alcaldia, el maig passat, ha fet fins a 25 accions per intentar desallotjar l'antiga fàbrica.

Albiol ha destacat que la nau estava ocupada sobretot per part de persones subsaharianes, la majoria del Senegal. Des de 2008 a 2016 la convivència i comportament dels ocupants era "normal", segons Albiol, i no es registraven problemes amb el veïnat. "Era una ocupació més a la ciutat que no generava problemes", afegeix, tot destacant que no s'hi va actuar llavors per aquest motiu, si bé sí que s'hi van practicar 325 desocupacions d'habitatges i naus conflictives entre 2011 i 2015.

Incendio nave industrial Badalona Sergi Alcázar

Moments posteriors a l'incendi - Sergi Alcàzar

El conflicte en aquesta nau, però, es registra a partir de l'any 2017, quan un grup de persones que van entrar a viure-hi van començar a generar conflictes de convivència a l'interior i a l'exterior. "És rotundament fals que no hi havia problemes de convivència, d'incivisme i de delinqüència", ha reblat.

Albiol va recuperar l'alcaldia al maig de 2020. "Fins la data que entro a governar de nou no consta cap tràmit urbanístic ni de seguretat a la nau", diu, assenyalant els seus antecessors. En aquest sentit, destaca que fins que no va tornar a governar no es va començar a fer cap tràmit per a aquest espai, tot i que veïns de l'entorn havien presentat documentació, sol·licituds i escrits a l'Ajuntament per demanar una solució davant l'activitat d'una "comunitat autogestionada" que generava malestar a la zona.

"El dia 1 de juliol vaig mantenir una reunió amb 60 veïns per parlar dels problemes a la nau, i la segona, també amb 60 veïns, la fem el 16 d'octubre", destaca Albiol. Fruit de la primera reunió, el 7 de juliol l'alcalde va convocar una reunió amb veïns, Guàrdia Urbana, Serveis Socials, Mossos d'Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil perquè els veïns exposessin la problemàtica al voltant de la nau, i des de llavors s'han dut a terme fins 25 actuacions al voltant d'aquest edifici.

Tràmits administratius i judicials

Entre aquestes accions, el 15 de juny es va iniciar un expedient per restablir la legalitat urbanística de la nau, segons ha detallat Albiol, actuant, ha dit, "de manera accelerada". El 8 de juliol es va rebre la informació sobre la propietat de la nau, el 31 d'agost es va fer l'informe tècnic i l'11 de novembre es va demanar restablir la legalitat urbanística sobre els usos, donat que la nau té qualificació d'ús industrial i no d'habitatge. "Se'ls va dir als propietaris que l'ús d'habitatge és il·legal per no tenir la llicència urbanística per canvi d'ús", apunta.

Fa dos mesos, a més, es va fer una petició a la judicatura per a poder accedir a l'edifici i intervenir-hi. El 19 d'octubre, Albiol va enviar una carta al jutjat de Badalona on demanava "permís perquè l'Ajuntament pogués entrar a la nau per resoldre els problemes d'incivisme, higiene, convivència, insalubritat i condicions de vida de les persones que hi havia a dins". A dia d'avui, però, denuncia que no ha rebut cap tipus de resposta al respecte.

És per això que demana marge a les administracions per poder intervenir en casos evidents com aquest. "O arran de la desgràcia i la calamitat es pren consciència que els ajuntaments no podem seguir lligats de peus i mans davant del fenomen de l'ocupació il·legal, o el que ha passat a la nau del carrer Guifré, demà podrà tornar a passar a qualsevol nau", adverteix.

Albiol s'ha mostrat esperançat que "la mort de les tres persones no sigui en va, que com a mínim serveixi per remoure consciències perquè els ajuntaments puguin actuar quan es té constància de situacions com aquesta". En aquest sentit, ha assegurat que "la vulnerabilitat no pot legitimar una ocupació il·legal, perquè pot acabar com la de Badalona".

D'altra banda, Albiol ha defensat que ni s'ha tallat el subministrament elèctric ni el d'aigua a l'edifici. "És un disbarat, no tenim competència per fer-ho", ha defensat.

Albiol assenyala els ocupants de la nau incendiada com a causants del foc

Al matí l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, també ha parlat de les causes del foc a Els Matins de TV3. Tot i que la policia encara està investigant i amb prou feines s'han pogut recollir indicis, Albiol a primera hora ja tenia clar l'origen del foc: "tenien punxada la llum", perquè segons ell difícilment una espelma pot causar un foc així.

En declaracions al programa Els Matins de TV3, Albiol ha precisat que encara es desconeixen les causes de l'incendi mortal i que es trigarà dies a esbrinar-ne l'origen. Aquesta investigació, ha assegurat, en tot cas correspon als Bombers i als Mossos d'Esquadra. Tot i això, com a "opinió personal", l'alcalde popular ha avançat que li sembla "difícil" que una espelma provoqués un incendi d'aquestes dimensions. "Jo apostaria per un problema amb el cablejat que tenien punxat de la llum", ha suggerit. 

Alguns dels ocupants de la nau van explicar a El Nacional que l'incendi es va desencadenar en caure una espelma de les que utilitzaven per il·luminar-se, per falta de subministrament elèctric. No obstant això, Albiol ha assenyalat que ahir va escoltar que alguns dels ocupants de la nau van explicar que, abans de l'incendi, havien estat "manipulant el cablejat", de manera que és possible que hi tinguessin "algun problema".

García Albiol, que s'ha reunit ja amb quatre empreses d'enderrocs per iniciar els treballs de demolició de forma urgent, ha explicat que fa quatre mesos l'Ajuntament va obrir un expedient urbanístic perquè els propietaris de la nau, una empresa del Baix Llobregat, "actuessin". Segons el seu relat, l'Ajuntament va intentar posar-se en contacte amb els propietaris del recinte en relació amb aquest expedient, però no ho va aconseguir.

En aquest sentit, l'alcalde ha considerat "inadmissible" que els ajuntaments no tinguin "eines per poder entrar" en aquest tipus d'instal·lacions ocupades i fer front als problemes sanitaris o d'un altre tipus que puguin trobar-se. En la seva opinió, els consistoris "han de tenir capacitat per poder actuar i no esperar ordres judicials" perquè, en cas contrari, "d'aquí a un dia, un mes o un any passarà la mateixa tragèdia".