La sequera, en el punt de mira dels comuns. La candidata de la formació d'esquerres per a les eleccions del 12-M, Jéssica Albiach, ha proposat que hi hagi una moratòria a la construcció de piscines privades mentre duri la crisi hídrica causada per la sequera. Albiach considera que es tracta d'una proposta de "sentit comú" i lamenta que el turisme hagi tingut "barra lliure d'aigua" aquesta Setmana Santa mentre hi ha unes restriccions "brutals" en la pagesia i en la indústria. Per això, la líder dels Comuns Sumar pel 12-M aposta perquè hi hagi "esforços compartits" entre els diferents sectors econòmics i recorda que el del turisme és "només un sector més". "No es pot abusar d'un bé que és escàs", argumenta.

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació

Encara sobre aquesta qüestió, Albiach ha explicat que aquesta proposta no ha estat "inventada" pels comuns, ni és una ocurrència. "Ja ho estan fent a diversos llocs, per exemple a Palafrugell i a Terrassa també s'està estudiant", ha afirmat la candidata d'esquerres. La moratòria a la construcció de piscines privades serviria per "prioritzar allò que és públic, allò que és comunitari". Així, al Govern, Albiach ha demanat "més planificació, més prudència, redistribuir esforços i menys improvisació, que és el que hem vist fins ara". Unes acusacions que han anat dirigides directament al conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, després d'haver-se autoesmenat i rebutjat finalment aixecar aviat les restriccions de la fase d'emergència per la sequera en un context de lleugera millora dels embassaments. A ell, Albiach ha acusat de fer "declaracions antagòniques", i li ha reclamat que "deixi de marejar".

En aquest sentit, la candidata ha subratllat que les eleccions del 12-M són una cita important perquè plantejaran una clara dicotomia. "Van de si avencem o si retrocedim. Van de si mirem al futur amb esperança, transformant, buscant un millor horitzó pels nostres fills i filles, o si mirem enrere", ha dit, en la presentació de la candidatura a Girona. Així, ha criticat aquelles formacions que volen que les comarques gironines siguin "un decorat d'Instagram, un parc temàtic per als rics", contrastant-les amb els comuns, que pretenen protegir el territori i la seva gent, "fent front a l'especulació i a la sobreexplotació de recursos".

L'amnistia, necessària

Sobre el pas que ha fet l'Audiència Nacional per investigar PSOE, ERC i Junts en relació a la llei d'amnistia, la cap de llista dels comuns ha assenyalat que "no és res nou". Així, ha lamentat que "la dreta política i judicial treballin de la mà" per frenar la proposta i deixa clar que pel seu grup es tracta d'una llei "necessària" per desjudicialitzar el conflicte. "És tan necessària, que estem convençudes que no seria possible si primer no hi hagués hagut uns indults i després la derogació del delicte de sedició", ha argumentat Albiach.